Економічне бронювання вже фактично працює. У яких містах і сферах його можна отримати?
Weekly charts

Економічне бронювання вже фактично працює. У яких містах і сферах його можна отримати?

Формально економічне бронювання лише обговорюється у владних кабінетах, але якщо проаналізувати наявні вакансії, то виявиться, що воно вже давно існує. У яких професіях і містах бронюють найбільше?
Середа, 19 червня 2024, 15:01 -

11 червня голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха та низка інших депутатів зареєстрували законопроєкт, який передбачає запровадження так званого економічного бронювання. Згодом вони ж зареєстрували два альтернативні документи.

Основний законопроєкт передбачає бронювання спеціалістів, яких важко замінити, за умови сплати за них підвищеного військового збору – по 20,4 тис грн на місяць. В альтернативних документах пропонуються інші моделі.

У першому – бронювання відбуватиметься за умови отримання працівником офіційної зарплати понад 36 336 грн (сума податків та зборів, сплачена з таких доходів, становить близько 14,5 тис грн). У другому (змішаному) – 36 336 грн зарплати для найманого працівника або 20,4 тис грн військового збору для ФОП.

Законопроєкт про економічне бронювання зареєстрований. Як воно працюватиме?

Економічне бронювання лише розробляється, але, як свідчать проаналізовані ЕП дані агрегаторів роботи, воно вже діє. Хоча про це офіційно не оголошували.

Реклама:

Аби забронювати працівника, підприємству треба відповідати трьом із семи критеріям, встановленим Мінекономіки, наприклад, мати певний рівень зарплат, не мати боргів за ЄСВ і мати певний рівень валютної виручки.

Логістика, агросектор і робочі руки

У березні 2023 року в Україні заброньованими були 528 тис чоловіків. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, у травні їх було вже 700 тис. Близько третини з них, каже Федоров, – працівники енергетичного сектору.

Більш детальної інформації з поділом на спеціальності немає, оскільки ці дані непублічні. Проте в січні видання Тexty повідомляло про приблизно такий самий розподіл, де після енергетиків ішли аграрні та промислові спеціальності.

У травні на платформі з працевлаштування work.ua зʼявився розділ з вакансіями, у яких вказано, що роботодавець може бронювати працівників. Наразі агрегатор пропонує 6,8 тис таких позицій з понад 100 тис наявних на сайті оголошень.

Ці дані дозволяють предметно змалювати образ того, кого хочуть і можуть бронювати компанії, а також сферу їхньої діяльності.

Найбільше таких вакансій серед робочих спеціальностей і на виробництвах, до яких належить енергетична галузь. Однак відносно загальної кількості оголошень вони поступаються представникам логістики та зовнішньоекономічної діяльності, де для броні доступна кожна десята відкрита вакансія.

Найменше вакансій з бронюванням – у дизайні чи салонах краси: менше 1%. Проте навіть там є оголошення, наприклад, про позицію комірника відділу прийому товару чи флориста в одному з гіпермаркетів "Епіцентр".

"Компанія бронює працівників на конкретній посаді", – казали у work.ua, презентуючи новий функціонал. Імовірно, це не зовсім так.

Куди поділися всі слюсарі

Бізнес може пропонувати опцію броні не для конкретної посади, а загалом як компанія, яка відповідає заповітним "трьом критеріям", і прописувати таку можливість кожен раз як додатковий спосіб боротися за увагу шукачів роботи.

Видання Тexty знайшло на сайті OLX кілька оголошень про вакансії, у яких підприємства пропонують бронювати навіть касирів у супермаркетах.

Малі міста – один роботодавець

Логічно було б вважати, що таке бронювання доступне у великих містах. На користь цього свідчать "економічні" критерії Мінекономіки (рівень зарплат чи валютна виручка) та уявлення про привілеї для "білих комірців" з мегаполісів.

Проте отримані ЕП дані свідчать, що це не так. Наприклад, Київ на майже 30 тис нових вакансій (третина від усієї країни) має лише 1 тис пропозицій з бронюванням. Тобто лише 3,5%, що є одним з найнижчих показників відносно населення – близько 25 вакансій з бронюванням на 100 тис населення.

Водночас цей показник суттєво більший у малих містах, де розташовані філіали великих роботодавців. Вони виконують "економічні" критерії і при цьому є стратегічними для місцевої влади як головні роботодавці.

Український парадокс. Бізнес хоче безпечно працювати і всіх забронювати від мобілізації

За цим показником лідирує Буськ на Львівщині, де доступні 14 вакансій з бронюванням з майже пів сотні. Якщо порівняти ці цифри з Києвом, то в тому містечку на 100 тис населення мало би бути 160 вакансій з бронюванням. Проблема лише в тому, що там мешкають удесятеро менше людей.

Усе це завдяки реєстрації в Буську переробної компанії Feednova, яка недавно суттєво розширила потужності, і філіалу Українського аграрного холдингу.

Серед лідерів за вакансіями на 100 тис населення й інші невеликі міста, у яких розташовані потужності великих компаній. У Миронівці на Київщині з 32 вакансій доступні сім з бронюванням завдяки "Миронівському хлібопродукту". Державна "Укрнафта" пропонує кілька десятків технічних вакансій в Охтирці та Надвірній.

Якщо узагальнити показники на рівні областей, то більше вакансій з бронюванням відносно кількості населення буде в шукачів на заході країни.

Проте ці дані не відображають усієї картини. Зокрема, вони не враховують переміщення з 2022 року населення і підприємств на захід України через війну. Релоковані підприємства змушені боротися за співробітників на нових місяцях, підвищуючи попит на робочу силу в умовах його дефіциту.

Рік тому ЕП повідомляла, що Закарпаття вже тоді стало лідером за числом відкритих вакансій в Україні відносно показників довоєнного населення.

Реклама:
Слухайте подкаст "Хроніки економіки" на зручній платформі: