У Арбузова, Курченка й Онищенка знайшли бізнес на Чукотці в Росії

Вівторок, 27 серпня 2024, 20:32 -

Колишній голова НБУ Сергій Арбузов, колишній депутат Верховної Ради Олександр Онищенко і колишній "младоолігарх" Сергій Курченко мають вугільний бізнес на Чукотці в Росії. 

Про це йдеться в розслідуванні російського видання Кедр.Медіа і громадської організації "Арктида", пише LIGA.net. 

Вони називають українців-утікачів власниками кіпрської Prontoservus Limited, яка через ще одну кіпрську фірму BS Chukchi Investments отримує роялті від продажу вугілля з родовища Амаам Берингівського кам'яновугільного басейну на Чукотці.

У 2023 році TIG видобула рекордні 1,6 млн тонн сировини – на 56% більше, ніж у 2021-му, до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

Реклама:

За цей самий період обсяг проданого вугілля збільшився на 39%, а виторг – на 35%.

Основні клієнти TIG знаходяться в Китаї. Компанія також заявляла про плани співпраці з індійськими та в'єтнамськими покупцями.

Того ж 2023 року після попередження від австралійського управління з санкцій TIG оголосила про продаж своїх російських активів за $49 млн місцевій компанії "АПМ-Інвест" Марка Бузука (інвестор Архангельського морського торгового порту).

Реклама:

АПМ-Інвест придбала Берінгпромвугілля (основний видобувний актив), Берінгвугільвест (керуюча компанія), Північно-Тихоокеанську вугільну компанію (геологорозвідка), Порт вугільний (порт Берингівський для відвантаження вугілля), Берінгпромсервіс (сервісна компанія).

Видобуванням вугілля до недавнього часу займалася група компаній, пов'язана із зареєстрованою в Австралії фірмою Tigers Realm Coal (TIG).

Оновлено 10 вересня о 16:30.

Після виходу новини, 10 вересня, до редакції надійшов лист від адвоката Олексія Шевчука з проханням доповнити текст наступним коментарем Онищенка, чиї інтереси він представляє:

"Я не маю відношення до жодного вугільного бізнесу на Чукотці в Росії. Крім того, я не володію компанією Prontoservus Limited (Кіпр), тобто не є співзасновником такої компанії та не маю жодного контролю над нею. Бенефіціари вказаної компанії мені невідомі.

Після публікації новини у ЗМІ, мої юристи намагалися отримати витяги від Кіпрських державних органів щодо реальних власників компанії, з якою мене повʼязують у вказаній публікації (Prontoservus Limited). Враховуючи, що така інформація у Республіці Кіпр не є відкритою та публічною, а я не маю відношення до даної компанії, юристи не змогли отримати жодної офіційної інформації про власників цієї компанії".

Нагадаємо:

США звинувачують підсанкційного олігарха Сергія Курченка у багаторічній схемі порушення та ухилення від санкцій, запроваджених Сполученими Штатами.

Реклама: