Рада бізнес-омбудсмена назвала топ-3 турбот бізнесу 

Середа, 5 червня 2024, 12:57 -

У I кварталі 2024 року до Ради бізнес-омбудсмена надійшло 345 звернень, з яких установа закрила 162 справи. 

Про це йдеться у звіті Ради бізнес-омбудсмена, який був опублікований 5 червня.

У четвертому кварталі 2023 р їх було трохи менше.

У топ-3 турбот бізнесу знову опинились податкові питання (60%), дії правоохоронних органів (14%) та митні питання (7%). 

Реклама:

На початку 2024 року Рада бізнес-омбудсмена провела круглий стіл за участі Офісу Генерального прокурора та провідних бізнес-асоціацій. Подія, що припала на дні після резонансного затримання генерального директора Concorde Capital Ігоря Мазепи, стала важливим кроком на шляху до розбудови та підтримання регулярного діалогу правоохоронної гілки з бізнесом. 

"Ключовим має стати підхід "спершу консультування", який означатиме відхід від архаїчних каральних для підприємців практик через попередження та виправлення можливих помилок", —  наголошує бізнес-омбудсмен Роман Ващук на зустрічах з українськими урядовцями.

У 2024 року Рада провела провела розслідування щодо податкових перевірок, що були основним джерелом скарг від бізнесу, які надійшли до установи за останні місяці. 

Реклама:

Рада з’ясувала, що 99+% податкових надходжень забезпечуються саме за рахунок добровільної сплати податків, а частка надходжень від донарахувань, визначених в результаті перевірок, за останні 6 років не досягала і 1%. 

"Податкові перевірки ділова спільнота сприймає як фіскально-каральний інструмент держави. Про це свідчить й низький рівень довіри як до центрального апарату ДПС – 19%, так і до регіональних податкових органів – 13%", - йдеться у звіті. 

"Старі "довоєнні" проблеми бізнесу знову повернулись у порядок денний Ради", - також йдеться в повідомленні

Читайте також: Ручний контроль та презумпція вини. Що з Податковою і чому влада не хоче її реформувати?

Економічна правда

Реклама:
Слухайте подкаст "Хроніки економіки" на зручній платформі: