Найближчі місяці українці можуть проводити значну частину дня без світла - FT

Середа, 5 червня 2024, 11:55 -
 
Getty Images

Через російські обстріли генерації України, до зими мешканці країни, ймовірно, проводитимуть більшу частину дня без світла.

Про це повідомляє газета Financial Times.

"Один український урядовець описав суботній удар (1 червня - ЕП) як "руйнівний", тоді як інший зазначив, що, ймовірно, до зими мешканці проводитимуть більшу частину дня без світла", - пише газета.

Перша кампанія повітряних бомбардувань Росії взимку 2022-2023 років була спрямована на електричну мережу країни, яку, за словами чиновників та експертів, можна було відносно легко відновити.

Реклама:

Але останні обстріли зосереджені на теплових та гідроелектростанціях, які буде набагато складніше і дорожче відремонтувати, відбудувати чи замінити.

На додаток до збільшення імпорту електроенергії з ЄС з 1,7 ГВт до 2,4 ГВт і введення в експлуатацію більшої кількості газових електростанцій, українському уряду доведеться піти на подальше непопулярне підвищення тарифів, вважає керівник відділу енергетичних і кліматичних досліджень Київської школи економіки Борис Додонов.

"Якщо не буде вжито жодних заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, в січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день]", - сказав Додонов.

Реклама:

Читайте також: Аварійні відключення по всій Україні: чому вимикають світло та як допомогти енергосистемі?

Скільки будемо без світла? Усе, що треба знати про відключення електроенергії

Нагадаємо:

Раніше повідомляли, Росія вже знищила 9,2 ГВт української генерації.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що наслідки російських атак на енергетику країни довгострокові, і тому економія буде частиною повсякденного життя в наступні роки.

З початку повномасштабного вторгнення Росія знищила понад половину виробництва електроенергії, генерація Україна впала з 55 до 20 ГВт.

Економічна правда.

Реклама:
Слухайте подкаст "Хроніки економіки" на зручній платформі: