США продовжили дозвіл на операції з розрахунків по енергетиці з російськими банками

Вівторок, 30 квітня 2024, 17:29 -

Мінфін США продовжив свій дозвіл на здійснення операцій з деякими російськими банками, включно з ВТБ, Центробанком, Сбєрбанком і Альфа-банком, для розрахунків у сфері енергетики до 1 листопада 2024 року. До цього відповідну ліцензію було продовжено 25 жовтня 2023 року. 

Про це пише "Радіо Свобода" з посиланням на ліцензію Мінфіну США.

Серед банків, яким продовжили дію ліцензії, названо також банки "Открытие", Совкомбанк, Росбанк, ВЭБ.РФ, банк "Зеніт" і банк "Санкт-Петербург".

У постанові міністерства пояснили, що пов'язаними з енергетикою вважатимуться трансакції, що стосуються видобутку, виробництва, переробки, скраплення, транспортування або купівлі нафти та низки інших енергоресурсів, включно із СПГ, деревиною, вугіллям і ураном.

Реклама:

Ліцензія дозволяє трансакції з російськими банками, пов'язані з виробництвом, постачанням або обміном енергією будь-якими способами.

Оновлено. Попередній заголовок "США тимчасово схвалили розрахунки в енергетиці з найбільшими банками з РФ" створював хибне уявлення про скасування санкцій щодо банківських установ РФ. Проте це не так. 

Директива Мінфіна США є уточненням та роз'ясненням про те, які трансакції є "виключними", не підпадають під санкції і потребують узгодження згідно з протоколами прописаними в директиві. Відповідний дозвіл на здійснення операцій був продовжений кілька разів у минулому. 

Реклама:

Нагадаємо:

Деякі російські банки, ймовірно, торгують золотом в Об'єднаних Арабських Еміратах і Туреччині, щоб обійти заборону на ввезення доларів і євро в країну.

Реклама: