Нафта падає в ціні на тлі ослаблення занепокоєнь щодо ембарго проти Ізраїлю

Четвер, 19 жовтня 2023, 09:27 -
 
reuters

Ціни на нафту впали зранку 19 жовтня після того, як ОПЕК не продемонструвала жодних ознак підтримки заклику Ірану до нафтового ембарго проти Ізраїлю, а США планують послабити санкції проти Венесуели.

Про це пише Reuters.

Грудневі ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 0,5%, або на 43 центи, до 91,07 долара за барель.

Ф'ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) на листопад, термін дії яких закінчується 20 жовтня, впали на 0,2%, або на 17 центів, до 88,15 долара за барель.

Реклама:

Більш активний грудневий контракт на WTI знизився на 0,3%, або 22 центи, до 87,05 долара за барель станом на 04:42 за Гринвічем.

Ціни на нафту зросли приблизно на 2% на попередній сесії на побоюваннях щодо перебоїв у світовому постачанні після того, як Іран закликав до нафтового ембарго проти Ізраїлю через конфлікт в Газі і після того, як США, найбільший споживач нафти в світі, повідомили про більше, ніж очікувалося, скорочення запасів, що збільшило і без того дефіцит поставок.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не планує вживати жодних негайних заходів на заклик члена ОПЕК Ірану, повідомили джерела Reuters, зменшуючи занепокоєння щодо потенційних перебоїв.

Реклама:

Ізраїль імпортує близько 250 тисяч барелів нафти на добу, в основному з Казахстану, Азербайджану, Іраку та африканських країн, зазначають аналітики Citi.

"Ми вважаємо, що ембарго з боку Казахстану та Азербайджану, сильного союзника Ізраїлю, малоймовірне", - зазначають вони.

За словами аналітика CMC Markets Тіни Тенг, візит президента США Джо Байдена до Ізраїлю завершився без подальшої ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом.

"Але ринок все ще перебуває під висхідним тиском на тлі геополітичної напруженості", - сказала вона.

Тим не менш, на ціни тиснуло повідомлення про те, що США видали шестимісячну ліцензію на здійснення операцій в енергетичному секторі Венесуели, яка є членом ОПЕК, після того, як між урядом Венесуели і політичною опозицією країни була досягнута угода про забезпечення чесних виборів 2024 року.

Поставки венесуельської нафти можуть допомогти знизити світові ціни на нафту на тлі конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом, санкцій проти Росії та рішень ОПЕК+ про скорочення видобутку, але Венесуелі потрібні інвестиції, щоб збільшити видобуток після років санкцій.

Економічна правда

Реклама: