Українська правда

Ціни на продукти за рік зросли на 10-15%

6 березня 2013, 16:47

Ціни на продукти в Україні за рік зросли на 10-15%, а на деякі харчі - на всі 40%.

Розрахунки експертів підтверджують і кияни у супермаркетах, передає ТСН.

Кажуть, що подорожчали картопля та капуста - основні інгредієнти так званого борщового набору, за яким виміряють добробут українців.

Наразі картопля, буряк і капуста на гуртовому ринку коштують по 3 грн/кг, цибуля - по дві, і морква - за 3,5 гривні. І основне - ребра - по 45 гривень, а помідори - по 35 гривень.

Як сказано у сюжеті, каструля борщу тягне на 94,5 гривень.

Водночас аграрний міністр Микола Присяжнюк каже, що за його розрахунками, борщовий набір подешевшав відносно 2012 року - на 2 гривні.

Експерти переконують, що рахувати можна по-різному.

Зокрема, на борщ обирати найдешевше, не звертаючи увагу на якість.

"У нас є державне регулювання на соціальні товари. Відповідно, там є обмеження по рентабельності як для товаровиробників, так і для торгівельних мереж", - повідомила голова аналітичного відділу Марія Колесник.

Аналітики пояснюють ріст цін так званою прихованою інфляцією.

На товари із соціального переліку - хліб, варені ковбаси 1-2 сорту, курятина, молоко та сметана нижчої жирності - встановлена мінімальна торгова націнка.

"У преміальному сегменті ми це відчуваємо суттєво", - зазначає Колесник.

За її словами, люди починають обирати або дешевші товари, або просто купувати менше.

харчпром ціни