Імпорт м'яса потребуватиме ліцензій
Мінекономіки розробило проект постанови Кабінету міністрів, котрим доповнюється перелік товарів, імпорт яких підлягає ліцензуванню.
Зокрема, ініціюється введення ліцензування імпорту м'яса птиці, свинини і сала на 2011 рік, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".
Зокрема, автори документу пропонують внести зміни до урядової постанови №1183 "Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2011 рік" від 22 грудня 2010 року.
З метою запобігання ввезенню в країну низькосортної продукції за цінами, значно нижчими, ніж на українському ринку, що може бути дестабілізуючим фактором у розвитку вітчизняного тваринництва і спричинити витіснення з ринку тваринницької продукції власного товаровиробника, запроваджується ліцензування імпорту в Україну свинини свіжої, охолодженої або мороженої (код згідно з УКТЗЕД 0203); м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці (0105), свіжих, охолоджених або морожених (0207); сала без пісних частин, свинячого жиру і жиру свійської птиці, не витоплені і не виділені іншим способом, свіжих або охолоджених, заморожених , солоних або в розсолі, сушених чи копчених (020900).
За інформацією Мінагрополітики, у 2010 році спостерігалося подальше зменшення середньої вартості однієї тонни імпортованої м'ясопродукції: свинини мороженої, субпродуктів великої рогатої худоби та інших тварин, сала та тваринних жирів, за винятком яловичини мороженої та м'яса і м'ясопродуктів птиці, де відбулося збільшення вартості в 1,6 і 1,4 разу відповідно.
Так, у 2010 році найбільше імпортовано м'яса і харчових м'ясопродуктів птиці - 148,4 тис. тонн (або 45,1%), свинини свіжої, мороженої - 102 тис. тонн (31%), сала без пісних частин, свинячого і пташиного жиру - 38,7 тис. тонн (11,8%) і субпродуктів харчових великої рогатої худоби та інших тварин - 36,6 тис. тонн (11,1%).
При цьому за 11 місяців 2010 року імпортовано яловичини всього 3,4 тис. тонн, або 1% загального обсягу імпорту м'ясопродукції.
Крім цього, і надалі спостерігається тенденція ввезення на територію України низькосортної продукції.
Так, за оперативними даними Держкомветмедицини, імпортувалися в основному низькосортні м'ясо і м'ясопродукти, а саме: яловичина, яка складається з тримінгу і субпродуктів; свинина, що складається з субпродуктів, сала, жиру, а м'ясо птиці, яке складається з м'яса механічної обвалки, каркасів, субпродуктів.
За інформацією Мінагрополітики, ситуація ускладнюється ще й тим, що виробники країн Європейського Союзу, маючи значні преференції, зокрема дотаційне виробництво і експортні субсидії, експортують в Україні м'ясну продукцію за цінами, значно нижче, ніж на українському ринку.