Уряд наважився обмежити рентабельність харчів
Кабінет міністрів вирішив боротися із зростанням цін шляхом запровадження граничних 15-20-відсоткових надбавок практично на всі популярні продукти харчування, а також товари для дітей.
Зокрема, Міністерство економіки оприлюднило проект постанови, що змінює механізм обмеження торгових надбавок, пише видання "Комерсант-Україна".
Зараз місцева влада визначає граничну торгову надбавку до оптової ціни соціально важливих товарів у розмірі не більше 15%.
Запропоновано ввести для продавців пшеничного і житнього борошна, хліба, макаронних виробів, цукру і соняшникової олії граничну постачальницько-збутову надбавку у розмірі до 5% від оптово-відпускної ціни виробника або імпортера, для роздрібних продавців - до 10%.
По 10% до ціни зможуть додавати оптові та роздрібні продавці при реалізації круп, яловичини, свинини, м'яса птиці, варених ковбас, сиру, молока, сиру, сметани, вершкового масла та курячих яєць.
Вперше до цього списку включені сало, сосиски, сардельки, свіжа риба, оселедець, спред, картопля, капуста, морква, буряк, цибуля, часник, дитяче харчування і товари для дітей.
Дитячими товарами в міністерстві вважають одяг до 46 розміру, а взуття - до 42, шкільні письмове приладдя (рюкзаки, зошити, ручки, олівці, щоденники, альбоми для малювання).
Пропонується ввести 5-відсоткову рентабельність упаковки продуктів харчування і 10-відсоткову рентабельність виробництва дитячого харчування.
У пояснювальній записці наголошується, що такі заходи дозволять забезпечити населення соціально важливими товарами "по економічно обумовленими цінами".
Нагадаємо, після оприлюднення Держкомстатом даних про різке прискорення інфляції у вересні (+2,9%) президент Віктор Янукович доручив уряду до 1 листопада розробити заходи "щодо гальмування темпів інфляції і недопущення погіршення життя громадян".
Експерти та учасники ринку сумніваються в ефективності запропонованих заходів.