Українців готують до подорожчання харчів
Восени експерти очікують подорожчання продуктів харчування.
Як відзначив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, зокрема подорожчання торкнеться овочів, цукру, хліба та м'яса, пише газета "Сегодня".
За його словами, в серпні зростання буде невеликим - 0,1-0,2%, через подорожчання газу.
"А ось з вересня потрібно чекати різкого прискорення зростання цін - до 2%", - підкреслив експерт. - "Його дасть зерно, а значить, подорожчають хліб і м'ясо, адже тварин і птахів годують зерном".
У свою чергу начальник аналітичної служби "АПК-Інформ" Радіон Рибчинський відзначив, що зараз ціни на зерно в світі швидко ростуть і, селяни не везуть зерно на елеватори, а притримують на токах, користуючись гарною погодою.
"Із зібраних 17 мільйонів тонн врожаю пшениці на елеваторах всього 5 млн. тонн, при цьому продовольча пшениця вже коштує 1600-1650 гривень за тонну, а зазвичай у цей час - не вище 1000 гривень", - відзначив фахівець.
За його словами , "це означає, що є всі економічні підстави говорити про подорожчання хліба".
Що ж стосується цукру, то тут експерти поки не прийшли до єдиної думки.
"Ми погіршили свій прогноз за обсягами цукру - з 1,9 до 1,7 млн. тонн, і якщо така посуха протримається ще два тижні, то може бути навіть 1,5 млн. тонн і менше", - говорить аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.
А голова Асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук впевнений, що вдасться наварити не менше 1,9 млн. тонн цукру, незважаючи на посуху, і ціни впадуть нижче 8 гривень за кіло. "Буде не вище 7,80 гривень", - вважає він.
Відзначимо, що прем'єр-міністр Микола Азаров 7 серпня знову заявив, що хліб дорожчати не буде.
Ціна на батони і чорний хліб регулюється владою. Але, на думку директора інформаційної компанії "ПроАгро" Миколи Верницького, це викличе зростання на 20-25% цін на несоціальні сорти.
Слідом за зерном подорожчає і м'ясо: як свинина, так і курятина, вважає Верницький.
Вже сьогодні закупівельна ціна на свинину в живій вазі зросла з 15-16 гривень за кіло живої ваги до 19-20 гривень, що відразу позначилося на ринкових цінах.
Так, кіло вирізки подорожчало з 40-42 до 45-50 гривень. Піднялися в ціні на 3-4 гривні за кіло та сирокопчені ковбаси вищого гатунку, де за ГОСТами має бути тільки м'ясо.