Хмельницьку АЕС добудують разом з Росією

Середа, 21 квітня 2010, 13:41

Кабінет міністрів на засіданні у середу схвалив проект угоди з урядом Росії про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС).

Про це заявив перший заступник міністра палива і енергетики Володимир Макуха, повідомляє портал "Українські новини".

Макуха відзначив, що ця угода є рамковою і визначає умови спільної роботи сторін над проектом будівництва, а також передбачає надання російською стороною кредиту на здійснення робіт, окреслює умови збереження конфіденційної інформації та використання інтелектуальної власності.

У той же час заступник міністра відзначив, що угода не передбачає конкретного розміру кредиту та строків його надання російською стороною.

Реклама:

За його словами, це питання має бути обумовлене окремим контрактом, як і питання поставок і вивозу палива.

Макуха не зміг спрогнозувати терміни підписання угоди, а також окремих контрактів, що випливають з нього, при цьому висловивши сумнів, що вони будуть підписані в найближчі дні.

Як повідомлялося, 18 лютого 2009 року Кабмін затвердив тип реактора ВВЕР-1000/В-392 для будівництва 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

У жовтні 2008 року колегія Міністерства палива та енергетики затвердила переможцем конкурсу з вибору типу реактора для добудови 3 та 4 блоків ХАЕС російську компанію "Атомстройекспорт".

Нині ХАЕС має в своєму розпорядженні два енергоблоки типу ВВЕР-1000 встановленою електричною потужністю 1 ГВ кожен.

Енергетична стратегія України до 2030 року передбачає нарощування встановленої потужності АЕС країни з 13,835 ГВт до 29,5 ГВт.

Третій і четвертий енергоблоки Хмельницької АЕС відповідно до стратегії повинні бути побудовані і введені в експлуатацію до кінця 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: