Росія продовжує нищити українську енергетику. Що чекає на Україну без ТЕС? Роз'яснення

Росія продовжує нищити українську енергетику. Що чекає на Україну без ТЕС? Роз'яснення

Росіяни добивають українську маневрену генерацію. До чого готуватися українцям у випадку її повного знищення?
П'ятниця, 12 квітня 2024, 07:45 -
Трипільська ТЕС піля завданого по ній удару / 11 квітня 2024

Що знищили росіяни?

11 квітня росіяни здійснили третій з початку року масований удар по українській енергетичній інфраструктурі: атаковано об’єкти теплової генерації та передавання в Одеській, Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях. Уже точно відомо про повне знищення Трипільської ТЕС "Центренерго" на Київщині, суттєві пошкодження двох електростанцій компанії ДТЕК Ріната Ахметова та підстанцій "Укренерго".

Що лишилося від теплової генерації?

Тепловими електростанціями в Україні володіють три компанії: близько 80% вугільної генерації до великої війни контролювала група ДТЕК Ріната Ахметова, на другому місці була державна "Центренерго", яка оперувала трьома станціями, і найменше виробляла компанія "Донбасенерго" Максима Єфімова та Едуарда Бондаренка.

Після останнього обстрілу та руйнації Трипільської ТЕС усі 100% генерації втратила державна "Центренерго". Ще влітку 2022 року була окупована її Вуглегірська ТЕС на Донеччині, а 22 березня 2024 року ворог знищив Зміївську ТЕС на Харківщині. Таким чином, усі три ТЕС "Центренерго" знищені або захоплені.

"Донбасенерго" мала дві теплові електростанції. Старобешівська ТЕС ще з 2015 року захоплена терористами так званої "ДНР", а Слов’янська ТЕС перебуває поруч з лінією фронту і систематично обстрілюється ворогом.

Реклама:

Путін знову хоче занурити Україну в темряву. Яких втрат зазнала енергетика через найбільшу за весь час атаку?

Небагато залишилося і від колись найбільшого гравця на ринку теплової генерації – ДТЕК. До великої війни була окупована Зуївська ТЕС, а після повномасштабного вторгнення росіяни захопили Запорізьку та Луганську ТЕС.

Решту окупанти вирішили добивати дроновими та ракетними атаками. З міркувань безпеки ЕП не публікує інформацію про електростанції енергохолдингу, що працюють, але до останнього обстрілу виконавчий директор компанії Дмитро Сахарук заявляв, що близько 80% потужностей ДТЕК пошкоджено або зруйновано.

"П'ять з шести станцій, які були доступні до останніх масштабних обстрілів, дуже сильно пошкоджені. Деякі блоки зруйновані майже повністю, решта – частково", – повідомляв після перших двох атак Сахарук.

Під час ранкового обстрілу 11 квітня знову серйозно постраждало обладнання двох електростанцій. Подробиць у компанії не розкривають, але можна дійти висновку, що цифра 80% втратила актуальність. Таким чином, від теплової генерації залишилося менше 20% того, що було до 22 березня 2024 року.

У чому важливість ТЕС для роботи енергосистеми?

Росія атакує не тільки вугільні станції. Системним атакам піддаються гідроелектростанції та інфраструктура "Укренерго", необхідна для передавання електрики. З очевидних причин росіяни не обстрілюють атомні електростанції та об’єкти "зеленої" генерації, оскільки останні невеликі та розподілені по всій території країни.

У першу чергу ворог намагається вивести з ладу теплові та гідроелектростанції, які виконують роль маневрових. Їх головна роль в енергосистемі – можливість швидко збільшувати виробництво електроенергії вранці та ввечері, коли споживання стрімко зростає.

Енергосистема може безпечно працювати тільки тоді, коли в ній витримується баланс: споживання електроенергії дорівнює виробництву. Коли цей баланс порушується, доводиться відключати споживачів.

Що буде у випадку повного знищення ТЕС?

В Україні буде доступна лише базова генерація, тобто атомні електростанції. Також працюватимуть сонячні та вітрові електростанції, частина споживання буде покриватися завдяки імпорту та аварійній допомозі.

Крім втрати великого обсягу виробництва, який немає чим замінити, знищення ТЕС суттєво ускладнить роботу диспетчерів. Зі складнощами, але балансувати енергосистему можна буде завдяки ГЕС, які також є пріоритетними цілями росіян.

Втрата теплових електростанцій гарантовано означатиме відключення для мільйонів споживачів по всій країні як мінімум взимку та в липні-серпні. Обмеження можуть бути і в інші періоди року, однак точніше оцінити масштаби з об’єктивних причин наразі неможливо.

Росіяни можуть знищити всю теплову генерацію?

Ситуація з тепловою генерацією плачевна. "Уже зрозуміло, що за підсумками війни вугільної генерації в Україні не буде. Московити люди вперті і якщо почали знищувати наші ТЕС, то продовжать це робити, допоки не досягнуть цілі", – вважає директор "Центру досліджень енергетики" Олександр Харченко.

Скільки ще атак треба для знищення всієї теплової генерації? Це залежить від багатьох чинників, які оцінити неможливо. Співрозмовники ЕП в енергетичних колах називали різні цифри: від двох до десяти обстрілів.

А як же захист енергооб'єктів? На це пішли десятки мільярдів...

Коли йдеться про мільярди на захист енергетичних об'єктів, то це не стосується електростанцій, оскільки захистити їх умовними саркофагами, як на Чорнобильській АЕС, неможливо.

Захист будувався на високовольтних підстанціях, які найбільше страждали від минулорічних атак ворога. Інформація про кількість та розташування укриттів на підстанціях засекречена, але можна сказати про закриття кількох десятків об’єктів, 20-25% від їх загальної кількості. "Захист на підстанціях є, він спрацював добре, але з точки зору загальної картини його встановлено замало", – каже Харченко.

Чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему. Топменеджер ДТЕК Дмитро Сахарук

До того ж, кажуть співрозмовники ЕП, укриття не розраховані на пряме влучання балістичної ракети. "Удар з точністю до метра вони втримати не можуть і там, де такі влучання були, автотрансформатори або інше обладнання знищене. Якщо ж ракета вдарила на 20-30 метрів правіше або лівіше – захисна споруда спрацювала. Обладнання там працює", – каже співрозмовник ЕП в енергетичних колах.

Побудувати такі захисні споруди на величезних об’єктах генерації неможливо.

Чому зараз немає відключень електроенергії?

Насправді ситуація вже критична і уникнути відключень дозволяють кілька чинників.

По-перше, наразі знеструмлено багато споживачів у Харкові, де щодня діють аварійні відключення. Також обмеження застосовані для промислових споживачів у Кривому Розі.

По-друге, в Україну регулярно надходить імпорт та аварійна допомога з європейської енергосистеми.

Уряд ставить на альтернативну мобільну генерацію: як це працює і чи врятує енергосистему

По-третє, зараз країна перебуває на нижньому піку споживання. Як тільки через спеку споживання почне зростати – можуть виникнути проблеми.

В окремих областях аварійні відключення вже відбуваються. Минулого тижня з 18:00 до 22:00 вони діяли в Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській, Донецькій та Сумській областях. Обмеження не виключені в будь-який момент, тим більше – за умови нових обстрілів.

Що Україна може зробити до наступної зими?

По-перше, частину знищеного росіянами обладнання можна відновити. Окремі країни погодилися передати Україні запчастини та обладнання із своїх закритих ТЕС.

По-друге, необхідно розвивати розподілену генерацію на основі природного газу, про яку останнім часом багато говорять, але далі слів нічого не рухається.

Підтримати енергетичний фронт може кожен. Усе, що треба знати про економію електроенергії

"Треба максимально швидко знаходити, завозити та встановлювати газопоршневі та газотурбінні електростанції невеликої потужністю, які ворог знищити не зможе. Газотурбінна та газопоршнева генерації в горизонті двох-трьох років – єдине можливе рішення. Далі можна говорити про щось інше. Щоб компенсувати втрачене через останні атаки, треба щонайменше 2-2,5 ГВт нових потужностей", – вважає Харченко.

Ключове – це збільшення систем ППО та повне закриття неба, без чого немає сенсу ні відновлювати старі вугільні ТЕС, ні будувати газові електростанції. Споживачам залишається лише економити електроенергію, про що вже закликають в "Укренерго".

Реклама: