Загрози для світової економіки: що з торішніх прогнозів збулося у 2019 році

Загрози для світової економіки: що з торішніх прогнозів збулося у 2019 році

П'ятниця, 3 січня 2020, 10:00 -
www.forbesmiddleeast.com
Які прогнози економістів виправдали себе у 2019 році, а які — ні.

Третій рік світ живе в очікуванні фінансової кризи. У січні 2019 року ЕП зібрала прогнози провідних фінансових інститутів щодо можливих передумов для нової хвилі світової кризи у 2019 році.

Рік тому настрої серед фінансових директорів, які визначають інвестиційні та кадрові рішення компаній, були кепськими. Половина з них вважала, що рецесія почнеться протягом 2019 року, а 80% — що економічний спад настане до кінця 2020 року.

Найімовірнішими загрозами учасники фондового ринку вважали стримування зростання світового ВВП через бульбашки на ринках кредитування, затяжні торгові війни і політичну невизначеність.

Чи збулися прогнози економістів та міжнародних фінансових інститутів?

Реклама:

ЕП порівняла передбачення на 2019 рік з тим, що сталося насправді. Що вийшло у підсумку?

Економіки росли повільніше, ніж очікувалося

 
Найбільшим розчаруванням року стала Німеччина
Джерело: PARISMATCH.COM

Уряди країн, фінансові організації та кредитні агентства знижували прогнози зростання економік для багатьох країн та регіонів.

Влітку 2019 року Міжнародний валютний фонд знизив прогноз зростання світового ВВП на 0,1 процентного пункту до 3,2%.

Прогноз для країн, що розвиваються, на рік, що закінчився, був знижений на 0,3 п. п. до 4,1%. Прогноз зростання китайської економіки у 2019 році був знижений на 0,1 п. п. до 6,2%. Оцінка зростання економіки Індії була знижена на 0,3 п. п. до 7%.

Найбільшим розчаруванням стала Німеччина. Рік тому німецький уряд прогнозував зростання економіки за підсумками 2019 року на рівні 1,8%.

Упродовж року цей прогноз знизився до 0,5%. У третьому кварталі 2019 року обсяг ВВП Німеччини знизився другий квартал поспіль. Технічно це означало першу за шість років рецесію в ФРН.

Хоча Німеччина є "локомотивом" економіки ЄС, суттєве сповільнення темпів зростання економіки ФРН не стало проєкцією для загальноєвропейського прогнозу: у країнах єврозони, за незмінною оцінкою МВФ, ВВП у 2019 році виросте на 1,3%.

Більш сприятлива ситуація склалася для розвинених країн. Оцінка зростання їх ВВП у 2019 році була збільшена на 0,1 п. п. до 1,9%. Прогноз зростання економіки США на рік, що закінчився, був підвищений на 0,3 п. п. до 2,6%.

Торгова війна між США та Китаєм: розв'язка не настала

 
Головний ризик, за яким стомився стежити весь світ, — торгова війна між США та Китаєм
джерело: Shutterstock

Експерти Всесвітнього економічного форуму в Давосі назвали головними ризиками для політики та економіки у 2019 році конфронтацію між США і Китаєм. Пункти, пов'язані з конфліктами між світовими державами, посіли три перші місця в щорічному опитуванні про найімовірніші ризики на 2020 рік.

Торговельна суперечка між США і Китаєм триває з 2018 року. З чого все почалося?

Президент США Дональд Трамп звинуватив Китай в порушенні правил чесної конкуренції, від чого, на його думку, зазнають збитків американські підприємства. Ще одне звинувачення Трампа — крадіжка інтелектуальної власності.

Наприкінці 2018 року велися активні переговори між урядами США та Китаю. Ринки сподівалися на швидку розв'язку, проте жодних успіхів у перемовинах країни не досягли.  

Більше того, у травні США збільшили мито на китайську продукцію на 200 млрд дол. Трамп заявив, що буде виводити американських виробників з території КНР.

У серпні Штати заявили, що з 1 жовтня товари з Китаю на суму 250 млрд дол, які наразі обкладаються митом в розмірі 25%, будуть обкладатися 30-відсотковим митом. Тарифи для частини продукції з КНР, на 300 млрд дол, зросли з 10% до 15%.

У жовтні США і Китай досягли часткової угоди в сфері торгівлі: Пекін погодився наростити закупівлі американської сільгосппродукції. Вашингтон, своєю чергою, послабив торгові мита на китайський імпорт.

У листопаді представники двох наддержав заявили, що країни домовилися про поступове зниження взаємних мит на поставки товарів. Тарифи повинні будуть знижуватися в однаковому темпі і в однаковому обсязі.

Наразі підвищені мита зачіпають близько половини китайських товарів на суму 250 млрд дол і близько 90% імпорту із США до Китаю на 100 млрд дол.

У грудні сторони погодили першу фазу двостороннього економічного договору. Він передбачає нарощування імпорту Китаю із США і зниження мит.

Трамп напередодні заявив, що "Велика угода" перебуває на фінішній прямій. Утім, відносини США та Китаю більше нагадують законсервований конфлікт. Подальший хід подій, імовірно, більше залежатиме від дописів Трампа у твіттері, ніж від ходу переговорів офіційних делегацій.

Поставили кризу "на паузу": ФРС відмовилася від підвищення ставок

 
Голова Федеральної резервної системи Джером Павелл
джерело: foxbusiness.com

У 2015 році ФРС — центральна банківська система США — згорнула програму м'якої монетарної політики і почала піднімати ключову ставку. В кінці 2018 року вона становила 2,25-2,5%.

Тогочасний прогноз більшості членів комітету ФРС передбачав ще два підвищення ставки у 2019 році. Шість голосів виступали за три підвищення, що було базовим сценарієм на вересневому засіданні.

У 2020 році, згідно з прогнозом ФРС річної давності, мало відбутися одне або два підвищення, на яких цикл посилення грошової політики в США повинен був завершитися. Своїми діями регулятор рятував економіку від перегрівання і намагався досягти цілей щодо інфляції.

Тоді синхронно з ФРС ставки підвищували центробанки в усьому світі. Такий крок інших країн був необхідний, щоб утримати інвесторів привабливими доходностями від втечі в американські цінні папери. У той же час високе кредитне навантаження підвищувало вразливість урядів та компаній до шоків.

Проте у лютому щось пішло не так. ФРС просигналізувала про "довгу паузу" в підвищенні ставок, а в липні вперше з часів фінансової кризи 2008 року США пішли на зниження ставки.

Загалом у 2019 році ставка ФРС знижувалася тричі — до 1,5-1,75%. Причинами такого кроку голова ФРС Джером Пауелл назвав "підстраховку" для уникнення фінансової кризи, а також ризики, пов'язані з торговими війнами і Brexit.

На "голому" оптимізмі: попри прогнози, фондові ринки зростали

 
У зростання ринків у 2019 році вірив лише кожен третій інвестор
джерело: investing.com

У 2018 році американський фондовий ринок пішов на різдвяні свята в нокдауні. 17 грудня американські фондові індекси різко обвалилися. Грудень 2018 року став для ринку найгіршим груднем за 87 років.

2018 рік став найгіршим для ринку акцій за десять років. За підсумками року S&P 500 впав на 6,2%, Dow Jones Industrials — на 5,6%, Nasdaq — на 3,9%. Останній робочий день року ринки закрилися на таких цифрах: S&P 500 — 2 506 пунктів, Dow Jones — 23 327 пунктів, NASDAQ Composite — 6 635 пунктів.

Опитування Американської асоціації приватних інвесторів рік тому показало, що більшість очікує падіння вартості акцій. Тільки 32% респондентів вірили, що ринки будуть рости.

Протягом року відбулося кілька "спекотних" днів на Нью-Йоркській фондовій біржі. У серпні індекси обвалилися двічі, у тому числі після того, як спрацював "найнадійніший індикатор рецесії" — була зафіксована інверсія прибутковостей дворічних та десятирічних облігацій.

Зрештою, минулорічний песимізм був помилковим: ринки росли, мов скажені. 23 грудня вони закрилися на таких цифрах: S&P 500 — 3 224 пункти (+28,7% порівняно з 31 грудня 2018 року), Dow Jones — 28 551 пункт (+22,4%), NASDAQ Composite — 8 945 пунктів (+34,8%).

Такому несподіваному зростанню сприяли нові домовленості між урядами США та Китаю, зниження ставок ФРС та притаманний інвесторам оптимізм після багатьох років без рецесії.

Реклама: