"Грошей нема, але ви тримайтесь": що відбувається з російським ВТБ банком

"Грошей нема, але ви тримайтесь": що відбувається з російським ВТБ банком

П'ятниця, 9 листопада 2018, 08:00 -
delo.ua
Українська "дочка" російського ВТБ банку найближчим часом може попрощатися з Україною.

Банк ВТБ на порозі краху. У фінустанові зупинилися платежі, клієнти не можуть забрати свої кошти.

За інформацією джерел ЕП, глава правління банку Костянтин Вайсман 7 листопада полетів у Москву "просити підтримки" в материнської структури, проте впевненості, що банк цю підтримку отримає, немає, незважаючи на повну фінансову спроможність материнської структури.

При цьому НБУ не поспішає визнавати банк проблемним. Що відбувається з цією установою?

Важка спадщина

Спадкоємець радянського Внешторгбанку — ВТБ — найбільша фінансова група РФ, яку контролює уряд Росії.

Реклама:

Підрозділи ВТБ є по всьому світу, а сама група входила до переліку 500 найбільших компаній світу за версією Financial Times (FT Global 500).

В Україні свою експансію група почала у 2005 році. У 2006 році ВТБ придбав у Петра Порошенка банк "Мрія", який на той час входив до групи великих.

Ще чотири роки тому російський ВТБ банк був одним з найсильніших гравців українського ринку з великими промисловими клієнтами, а його активи перевищували 30 млрд грн.

Сьогодні активи банку в чотири рази менші, а за останні роки він показав десятки мільярдів гривень збитків.

У банку не приховували, що збираються покидати ринок України, і планомірно згортали діяльність, зменшуючи баланс.

Початок кінця

Перед банкрутством банки в Україні зазвичай виводять активи і збільшують зобов'язання перед фізособами, намагаючись зібрати максимальну кількість вкладів у населення.

У ВТБ все інакше: у банку був хороший баланс, але спостерігалися проблеми з ліквідністю.

За даними джерел ЕП, в касі банку був всього 21 млн грн, а на кореспондентському рахунку лежало 197 млн грн, що дуже мало навіть для невеликих фінансових установ. Високоліквідні активи у банку були відсутні.

"1 жовтня 2018 року кошти клієнтів у пасивах становили близько 3,6 млрд грн, а міжбанк (міжбанківський кредит. — ЕП) від материнської структури — близько 2,1 млрд грн.

Показники поточної та короткострокової ліквідності кульгали, але всі розуміли: ті 2,1 млрд грн, які залишилися у банку в пасивах, це вже "майже капітал", тобто для 3,6-4 млрд грн зобов'язань банку ліквідності було достатньо.

Простіше кажучи, баланс виглядав так: активи (кредити і майно) — близько 6 млрд грн, зобов'язання перед клієнтами — 4 млрд грн", — пояснює член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

Деякі банкіри відзначають, що грошей банку не вистачало ще місяць тому. "Вони давно затримували платежі. Просто розповідали про технічні проблеми і вигадували інші причини", — говорить скарбник українського банку на умовах анонімності.

На початку листопада банк обмежив зняття коштів клієнтів і ввів великі комісії. Інформація про це стала надбанням громадськості: клієнти почали скаржитися, що банк не повертає гроші.

Погіршення ситуації прокоментували в НБУ.

"Ми спостерігаємо деяке зниження обсягу ліквідності в АТ "ВТБ банк", яке відбувалося в процесі згортання діяльності банку вже тривалий час і було посилене рішенням Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року про блокування активів фінансової установи (йдеться про рішення за позовом компаній, пов'язаних з Ігорем Коломойським. — ЕП).

Це рішення суду фактично позбавило ВТБ банк можливості поповнювати ліквідність шляхом реалізації набутого в процесі стягнення заставного майна та активів", — говориться в повідомленні НБУ.

Цю причину назвали головною і в самому банку. Однак в опитаних ЕП банкірів ця теза викликала сумніви.

"Банки — не супермаркет, щоб покладатися винятково на продаж активів при розрахунку з клієнтами", — говорить заступник голови одного з українських банків.

Банкіри сходяться на думці, що рішення суду посилило проблеми, але навряд чи стало ключовим.

8 листопада, після введення обмеження на зняття готівки, стало зрозуміло, що "пацієнт" скоріше мертвий, ніж живий. За даними джерел ЕП, в касі тоді було 6 млн грн, а коррахунок впав до 80 млн грн. Клієнтські платежі не проходили.

На питання, чи є гроші в касах відділень для зняття з поточного рахунку, співробітник колл-центру банку відповісти не зміг. Він повідомив, що каси працюють в режимі "прийому-видачі, а інформації про поповнення нема". У самих відділеннях на дзвінки автора не відповіли.

Очікують дива

Зараз кошти в банку не можна отримати навіть в рамках обмежень. Банк не виконує зобов'язання перед клієнтами, що є "путівкою" у Фонд гарантування вкладів. Пікантності ситуації додає той факт, що банк, за даними джерел ЕП, навіть не визнаний проблемним.

НБУ пояснив це так: "Національний банк здійснює посилений моніторинг ситуації і за необхідності буде вживати заходи у межах повноважень, передбачених чинним законодавством. У разі вжиття відповідних заходів Національний банк проінформує про це окремо".

Статус проблемності зазвичай надається для посиленого моніторингу стану банку. Цей статус передбачає, що на банк накладаються обмеження щодо виведення активів і за ним стежать куратори з НБУ та Фонду гарантування.

Читайте також
Економіка санкцій. Що буде з російськими банками
Чого чекати від банків: основні тренди 2018

У нинішній ситуації Фонд гарантування не бачить, що відбувається з банком, хоча установа — на порозі банкрутства.

Залишається сподіватися, що група ВТБ захоче зберегти свою репутацію і не стане перекладати свої зобов'язання на Фонд гарантування вкладів та повністю виводити активи.

У той же час, якщо в банк зайде Фонд гарантування, росіяни можуть зазнати суттєвих збитків. Однак рішення про введення тимчасової адміністрації в банк НБУ поки не ухвалив.

"Віддавши свою "дочку" на поталу Фонду гарантування, ВТБ втрачає 2 млрд грн, забуває про міжбанк, який все ще висить у пасивах ВТБ (Україна), і, звичайно, ризикує втратити репутацію", — каже Шапран.

При цьому аналітик вважає, що проблему ліквідності банку ще можна вирішити.

За даними джерел ЕП, глава правління банку Костянтин Вайсман полетів у Москву просити "живих" грошей. У той же час, зважаючи на те, що банк досі їх не отримав, є сумніви, що він їх отримає тепер.

На питання ЕП про готовність банку підтримати дочірню структуру в Україні в АТ "ВТБ" не відповіли.

Частина опитаних ЕП банкірів уже не вірить у відновлення української "дочки". Відплив коштів клієнтів буде тільки посилюватися, а без нових істотних вливань ліквідності банку просто не вижити.

Реклама: