Фонд, повʼязаний з російськими олігархами Авеном та Мошковичем, допоміг Маску купити Twitter

Субота, 24 серпня 2024, 22:58 -
 
Getty Images

Інвестиційний фонд 8VC, у якому працюють сини російського олігарха Петра Авена та колишнього члена Ради Федерації РФ Вадима Мошковича, входить до компаній, що фінансували купівлю Ілоном Маском соцмережі Twitter.

Про це йдеться у документі Окружного суду Північного округу Каліфорнії, опублікованому The Washingon Post.

У 2022 році Ілон Маск купив Twitter за понад 44 млрд дол, у чому йому допомогли банки, фінансові установи та фонди. У 2024 році суд США зобовʼязав Маска оприлюднити список інвесторів у купівлю соцмережі. Згідно з документом одним зі 100 найбільших інвесторів у купівлі X (раніше - Twitter) є венчурний фонд 8VC.

За інформацією Forbes, у цьому фонді працюють сини російських олігархів Вадима Мошковича та Петра Авена.

Реклама:

Джек Мошкович, який з 2024 року має посвідку на постійне проживання у США, приєднався до фонду у 2018 році. Батько Мошковича російський олігарх у аграрному секторі. Він заснував одну з найбільших агрокомпаній РФ - "Русагро".

Джек Мошкович
Джек Мошкович
8VC

 

З 2006 по 2014 року Мошкович був членом верхньої палати російського парламенту - Ради Федерації. Крім того, Вадим Мошкович у березні 2022 року потрапив під санкції ЄС у зв’язку з війною в Україні.

Реклама:

Син російського олігарха, президента "Альфа-Групп" Петра Авена, Денис, за інформацією Forbes, працює у фонді з 2022 року, вже після того, як його батько почав потрапляти у санкційні списки країн Заходу. 

Денис Авен
Денис Авен
8VC

За словами засновника 8VC Джо Лонсдейла, Денис Авен та Джек Мошкович близькі друзі і останній привів Авена у фонд. 

Джо Лонсдейл коментуючи роботу Авена та Мошковича у 8VC наголошує, що вони професіонали у своїй справі і не повʼязані із бізнесом батьків у Росії.

"Виявляється, його (Джека Мошковича - ЕП) батько є успішним керівником сільського господарства в Росії; якщо ви бізнесмен у Росії, і їхній лідер каже зустрітися, ви йдете, незалежно від ваших поглядів. Його батько зараз у "олігархічних" списках санкцій. Але я не найняв його батька, я найняв його. І він суперзірка", - написав Лонсдейл у X.

"Денис (Авен - ЕП) — друг Джека, з яким він виріс. Коли він (Денис Авен - ЕП) закінчував магістратуру, провідна приватна фірма платила за це, і він планував піти працювати туди, але боягузи в тій фірмі побачили, що Денис має батька, який зараз у списках санкцій, і сказали Денису, що вони не братимуть його.

Що я зробив, коли почув про це? Я знаю свого колегу Джека багато років і довіряю його судженням. Я розглянув це, поспілкувався з шанованими мною менторами на цю тему та зустрівся з Денисом і прийняв його на роботу", - додав він.

Нагадаємо:

Керівник майном російського мільярдера Петра Авена погодився виплатити майже 1 млн дол через ухилення від санкцій.

Кредит на 13 млрд дол, який отримав мільярдер Ілон Маск для купівлі компанії Twitter (тепер в X) у жовтні 2022 року, став одним із найпроблемніших для банків з часів фінансової кризи 2008-2009 років.

Економічна правда

Реклама: