Цифрова трансформація України

У ЄС вважають, що Росія бреше про економічне зростання

Середа, 24 липня 2024, 17:31 -

Міністри фінансів восьми країн Євросоюзу заявили, що Кремль поширює неправдиву інформацію про те, що російська економіка не постраждала від західних санкцій.

Про це повідомляє The Guardian.

Путін і його авторитарний режим поширюють брехливий наратив про те, що російська економіка сильна, а її військова машина не постраждала від західних санкцій. Це брехня, яку необхідно спростувати. 

Повідомляється, що насправді є багато ознак того, що російська військова економіка погіршується. Санкції та інші заходи з ослаблення російської економіки ефективні, але можна зробити ще більше. 

Реклама:

"Ми повинні продовжувати посилювати тиск на режим Путіна і підтримувати Україну", – йдеться в повідомленні.

Режим Путіна постійно хвалиться високими темпами зростання економіки, але їх формують військова промисловість і державні дотації. Це ознака не стабільної, а перегрітої економіки. 

Зазначається, що військові заводи працюють на максимальній потужності, а дефіцит рук настільки сильний, що з'явилась інформація про заміну тюремних строків примусовими роботами.

Реклама:

Міністри вказують на інші ознаки проблем в економіці:

  • зростання інфляції, яку не вдається збити високими процентними ставками;
  • скорочення вдвічі ліквідних активів Фонду національного добробуту;
  • ембарго на експорт пального і цукру;
  •  жорсткий контроль за виведенням капіталу.

Для багатьох росіян воєнна економічна політика Кремля мала б викликати відчуття дежавю. Контроль за капіталом, заборона експорту, значні інвестиції у військову промисловість – це не нова політика, а радше повернення до радянських прийомів. 

Те, що виглядає і помилково сприймається як "поштовх" до зростання, насправді є початком рерадянізації економіки.

Міністри вважають, що короткостроковий перегрів економіки, викликаний значними інвестиціями у військову промисловість і дуже обмеженим доступом до технологій, швидше за все, перешкоджатиме зростанню продуктивності та призведе до стагнації приватного сектору, прискорення інфляції та збільшення тиску на російські домогосподарства.

В повідомленні додають, що якщо Путін не змінить політику, економіка Росії може зазнати значних збитків. Але потрібен час, терпіння і посилення санкційного режиму, особливо у стратегічних секторах, таких як енергетика, фінанси й технології.

"Одночасно потрібно продовжувати та посилювати підтримку України, а також постачати більше зброї та боєприпасів. Наші країни зробили значний внесок у підтримку України, як фінансову, так і військову, і продовжуватимуть робити це стільки, скільки буде потрібно", – йдеться в статті.

Під колонкою підписалися міністри фінансів Швеції, Данії, Естонії, Фінляндії, Латвії, Литви, Нідерландів та Польщі.

Нагадаємо:

Уряд Росії повертає заборону на вивезення з країни бензину, адже на гуртовому ринку ціни злетіли на десятки відсотків від початку року і виник дефіцит марки Аі-95.

Чергова велика галузь економіки РФ – металургія, зіткнулась з падінням експорту.

Частка збиткових вугільних підприємств у Росії перевищила 52%, експорт вугілля скоротився на 12%.

Реклама: