ЄС відновив мита на яйця і цукор з України через перевищення обсягів імпорту

Вівторок, 2 липня 2024, 11:37 -

ЄС з 2 липня задіяв механізм захисних мит щодо нових найменувань українських товарів – яєць та цукру. 

Про це повідомив Генеральний директорат сільського господарства та сільського розвитку Єврокомісії, повідомляє "Європейська правда".

Попри твердження українського уряду, що ЄС не має таких планів найближчим часом, з 2 липня Євросоюз відновив тарифні квоти на імпорт яєць та цукру з України.

ЄС навесні створив механізм запобіжників для обмеження вільної торгівлі з Україною. У червні цей механізм був задіяний уперше і поширився лише на одне найменування імпорту – український овес, а тепер під його дію потрапили ще два найменування.

Реклама:

Новий механізм запобіжників передбачає, що так зване "екстрене гальмо" для семи сільськогосподарських товарів автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягнули середньорічного обсягу імпорту, зафіксованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року. 

Для яєць та цукру цей середній показник становить 23 188,96 тонни та 262 652,68 тонни відповідно. 

Оскільки імпорт яєць та цукру з України з початку 2024 року вже перевищує обсяги, встановлені тарифною квотою, додатковий імпорт продовжуватиметься за митами режиму найбільшого сприяння.

Реклама:

Детально про механізм запобіжників читайте у статті Торгівля з компромісом: на яких умовах Україна збереже вільний доступ до ринку ЄС.

Європейська правда.

Реклама:
Слухайте подкаст "Хроніки економіки" на зручній платформі: