Мінекономіки прогнозує цьогорічне зростання ВВП на 4,6%

Четвер, 2 травня 2024, 09:22 -

Попри війну українська економіка у 2024 році, ймовірно, зросте приблизно на 4,6%, хоча російські ракетні обстріли можуть погіршити цей показник.

Такий прогноз зробила міністр економіки Юлія Свириденко на Форумі Kyiv Investment Day, передає Укрінформ. 

Урядовиця нагадала, що після масштабного падіння економіки - майже на 30% у 2022 році - торік почалося зростання, яке становило щонайменше 5,3%.

"Очікуємо, що цього року економіка продовжить відновлення – принаймні на 4,5-4,6%. Звичайно, показники можуть бути гіршими через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, але наш базовий прогноз поки що на рівні 4,6%", - розповіла Свириденко.

Реклама:

За її словами, забезпечити таке зростання допоможе передовсім розвиток вітчизняного ВПК. У Мінекономіки підрахували: локалізація половини бюджету, виділеного на закупівлю озброєнь, і створення спільних виробництв з іноземними компаніями в нашій країні забезпечать додатковий приріст ВВП щонайменше на 3,6%.

Другим драйвером економічного зростання Свириденко назвала розвиток експорту і вдосконалення транспортних коридорів. Ідеться, зокрема, про поширення дії морського коридору не лише на аграрну, а й на інші види експортної продукції, у тому числі металургійну, а також товари з високою доданою вартістю.

Нагадаємо: 

Реклама:

Національний банк погіршив оцінку зростання реального ВВП у 2024 році з 3,6% у попередньому макропрогнозі до 3% та погіршив очікування зростання у 2025 році на 0,2 в.п. до 5,6% і зберіг прогноз на 2026 рік на рівні 4,5%.

Реклама: