Регулятор з тарифів провів екстрене засідання через ціни на електроенергію

Понеділок, 5 липня 2021, 09:25
Скріншот трансляції засідання
Скріншот трансляції засідання

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, провела екстрене позачергове засідання, на якому ухвалила рішення, що мають стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії.

Засідання скликали у зв’язку з різким зниженням 2-4 липня ціни на "ринку на добу наперед", яке спричинене виведенням з нього попиту постачальниками електроенергії, що мають значну ринкову владу.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

З метою збільшення попиту на РДН, регулятор зобов’язав оператора системи передачі та операторів систем розподілу закуповувати на цьому сегменті ринку обсяги електроенергії, що необхідні для компенсації виробничих втрат.

Реклама:

Також регулятор встановив обмеження місячного обсягу продажу електричної енергії за двосторонніми договорами між виробниками та іншими учасниками ринку електричної енергії, що входять "до складу одного вертикально інтегрованого суб'єкта господарювання", у розмірі 50 відсотків їх місячного обсягу продажу електричної енергії.

Регулятор встановив мінімальне цінове обмеження на РДН, нижче якого учасники ринку не мають права подавати цінові пропозиції. 

Обмеження буде діяти до 8 липня цього року і відповідає останньому тарифу на відпуск електричної енергії ДП НАЕК "Енергоатом", проіндексованому на індекс цін виробників промислової продукції та становить 734,9 грн/мВт∙год.

З метою оцінки дій учасників ринку регулятор оголосив про початок процедури розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії у вказані дні.

Нагадуємо:

Ціна електроенергії на ринку "на добу вперед" на 4 липня знизилася до історичного мінімуму в 2021 році в 426,06 грн/МВт-год, що на 35,9% нижче за ціну, що склалася на 3 липня і майже в 3,5 рази нижче ціни на 1 липня.

На 5 липня ціна підвищилася на 18,6% - до 505,68 грн/МВт-год.

НКРЕКП заявила про ігри з попитом та пропозицією, що в кінцевому випадку впливає на ціну, заявивши, що здебільшого цим займалась  компанія Д.Трейдінг з групи ДТЕК.

Сама Д.Трейдінг закликає регулятора "навести порядок на новому ринку електроенергії у відповідності з європейськими стандартами роботи, терміново усунути маніпуляції та спекуляції".

ОНОВЛЕНО

Пряма мова пресслужби Д.Трейдінг:

"Вночі 4 липня після 1,5 місяців критичних провалів оптових цін, десятків прохань, листів, звернень від державних і приватних виробників, НКРЕКП ухвалила низку рішень. Вони представлені в якості заходів по "стабілізації ситуації на ринку електроенергії".

Рішення прийняті без публічних обговорень і професійного аналізу експертів галузі. Вони не відповідають тим заходам, про які багато разів просили виробники, Міненерго, бізнес-асоціації. Деякі з них - це скасування власних рішень регулятора, деякі - такі, що суперечать європейським правилам і нормам заходи у вигляді ручного регулювання.

На наш погляд, головна мета останніх рішень регулятора - зберегти діючу систему, схильну до маніпуляцій, штучного заниження цін і нанесення колосальних збитків генеруючим компаніям, в тому числі державним. Рішення в черговий раз підтверджують адміністративне заступництво трейдерам, які беруть участь в махінаціях, що завдають збитків виробникам.

Ми як виробник вітаємо той факт, що вперше за 2 роки роботи ринку, після десятків випадків аномального падіння цін нижче собівартості найдешевших виробників, регулятор вперше визнав низьку ціну фактором нездорової роботи ринку. У той же час, запропоновані рішення не відповідають проблемі. Сьогодні ми можемо з повною впевненістю заявити, що українські генеруючі компанії всіх форм власності знаходяться на грані банкрутства.

Вся відповідальність за падіння енергетичної галузі, відступ від європейської моделі ринку, згортання наймасштабнішої реформи енергетики в історії України лежить на особах, які ухвалюють рішення про допустимість ручного управління, маніпуляцій трейдерів і нанесення непоправних збитків генеруючим компаніям. Ми звертаємося до вищого керівництва країни з проханням звернути увагу на роботу ринку в останні 1,5 року, на рішення, що приймаються регулятором і вигодонабувачів цих рішень".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: