Індекс споживчих цін на продукти знизився до 99,8%
Індекс споживчих цін на продукти харчування у серпні 2014 року становив 113,9% до серпня 2013 року, проте до липня 2014 року він знизився та склав 99,8%.
Про це йдеться у повідомленні Мінагпропроду.
Згідно із повідомленням, найбільше у серпні зросли ціни на яйця - на 13,6%, на 2,5-1,0% зросли ціни на рис, соняшникову олія, хліб, макаронні вироби, сало, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, маргарин, молоко, продукти переробки зернових.
Натомість відчутно подешевшали овочі, у т. ч. цибуля (на 44,8%), помідори та перець (на 41,0%), морква (на 38,0%), буряк (на 28,1%), картопля (на 27,0%), білокачанна капуста (на 20,7%). Ціни на фрукти знизилися на 3,4%.
За даними обстеження НДІ "Украгропромпродуктивність" 585 продуктових ринках України (без урахування ринків АР Крим, м. Севастополь, Луганської (15 ринків) та Донецької (41 ринок) областей), станом на 9 вересня порівняно з 2 вересня 2014 року знизились роздрібні ціни на цибулю, моркву, буряк, картоплю, капусту урожаю 2014 року, томати польові та яблука.
Ціна на огірки польові не змінилась (до 6,49 грн/кг).
Спостерігалося незначне, в межах 0,1% - 0,9%, зростання цін на хліб, крупу рисову, манну, вівсяну, гречану, пшоняну,борошно, макаронні вироби, цукор, олію соняшникову, сметану, масло вершкове, сир твердий, сир кисломолочний, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, ковбаси варені, свинин,.
Зросли ціни на яйця курячі І кат. (на 2,3%), яйця курячі ІІ кат. (на 2%), сало (на 1,1%), м'ясо курей, яловичину (на 1%).
За даними моніторингу цін, який здійснюється органами державної статистики на підприємствах торгівлі, станом на 10.09.2014 у порівнянні з 29.08.2014 знизилися середні споживчі ціни на крупи гречані, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби, моркву, цибулю ріпчасту.
Ціни на буряк залишились без змін (2,23 грн/кг).
У торговельних мережах відмічено зростання цін на:
- яйця курячі - на 7,7% (з 10,25 до 11,04 грн/дес.), ціни зросли в усіх регіонах, найбільше - в Запорізькій області (на 14,3%, до 11,80 грн/дес.);
- капусту - на 1,89% (з 1,79 до 1,89 грн/кг), ціни зросли у 16 регіонах, найбільше - у Кіровоградській області (на 29,3%, до 2,38 грн/кг);
- рис - на 4,6% (з 10,60 до 11,09 грн/кг), ціни зросли по всіх регіонах, найбільше - у Запорізькій області (на 7%, до 10,94 грн/кг);
- сало - на 4,5% (з 25,47 до 26,61 грн/кг), ціни зросли у 18 регіонах, найбільше - у Кіровоградській області (на 21,7%, до 31,18 грн/кг);
- свинину - на 4,3% (з 56,32 до 58,73 грн/кг), ціни зросли в усіх регіонах, крім Сумської області, найбільше - у Львівській області (на 7,7%, до 59,34 грн/кг);
- яловичину - на 2,2% (з 61,49 до 62,86 грн/кг), ціни зросли в 19 регіонах, найбільше - у Тернопільській області (на 6,8%, до 66,85 грн/кг);
- хліб житній, житньо-пшеничний - на 1,6% (з 5,52 до 5,61 грн/кг), ціни зросли у 9 регіонах, найбільше - в Полтавській області (на 8%, до 4,97 грн/кг).