Українська правда

Супермаркетам заборонили готувати і продавати салати

17 червня 2011, 12:23

У зв'язку з отруєнням киян курячим м'ясом зі столичного супермаркету, одночасно кілька українських міст заборонили місцевим супермаркетам готувати і продавати салати з використанням майонезу та/або ті, що містять м'ясопродукти.

Скандал з отруєнням киян буде мати довгострокові наслідки - місцева влада занепокоїлася якістю продукції власного приготування, яка продається у супермаркетах, інформує "Дело".

Санслужби кількох міст заборонили або обмежили продаж супермаркетами салатів, приготованих безпосередньо у магазині.

На думку фахівців, навіть недовге зберігання такої продукції в умовах літньої спеки може викликати її псування і завдати шкоди здоров'ю людей.

Так, з 8 липня у Рівному супермаркетам заборонено виготовляти і реалізовувати салати з м'ясопродукції та заправлені майонезом.

Заборона буде діяти до 1 вересня. Введенню заборони передувала масштабна перевірка закладів торгівлі, в ході якої санстація моніторила умови, в яких готуються салати, а потім протестувала їх якість.

У Львові прямої заборони на продаж подібної продукції не вводили, обмежившись рекомендацією.

За словами в.о. головного санітарного лікаря Львівської області Олега Когута, санслужба звернулася до місцевих супермаркетів з проханням обмежити виробництво у літній період салатів, які швидко псуються, в першу чергу що містять сметану і майонез.

 Експерти відзначають, що в абсолютній більшості випадків салати, приготовані в супермаркетах, не відповідають нормі за мікробіологічними показниками.

Нагадаємо, 10 червня у 46 киян виявлено ознаки гострої кишкової інфекції після вживання курятини з супермаркету.

торгівля харчпром