Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі
Світові ціни на основні продукти харчування до 2030 року можуть зрости більш ніж у два рази.
Такі підрахунки оприлюднила міжнародна благодійна організація Oxfam.
Експерти заявляють, що у випадку, якщо голови держав і урядів не будуть вживати необхідних заходів, вартість зернових культур у найближчі 20 років зросте на 120-180%, повідомляє BBC.
Однією з основних причин такого різкого підвищення цін вони називають глобальну зміну клімату.
Організація закликає світових лідерів покращити регулювання на продовольчих ринках, а також створити всесвітній фонд боротьби зі зміною клімату.
За словами голови Oxfam Барбари Стокінг, "систему розподілу продовольства має бути переглянуто, якщо ми хочемо впоратися з проблемами зміни клімату, різкого зростання цін на продукти харчування, нестачі землі, води й енергії".
У своїй доповіді експерти Oxfam виділили чотири «гарячі точки», жителі яких відчувають найбільшу нестачу продуктів харчування: Гватемала, Індія, Азербайджан і держави Східної Африки.
Основною проблемою Гватемали Oxfam називає залежність місцевих фермерів від імпорту; жителі Індії витрачають на продукти харчування у два рази більше, ніж жителі Великобританії у відсотковому співвідношенні до зарплати; в Азербайджані через погану погоду на 33% скоротився урожай пшениці; у державах Східної Африки у зв'язку з посухою і хронічним дефіцитом їжі голодують близько 8 мільйонів осіб, у першу чергу - жінки і діти.
Раніше Світовий банк заявляв про те, що в результаті зростання цін на продовольство мільйони людей опинилися за межею бідності.
За даними на квітень 2011 року, ціни на продукти харчування були на 36% вище, аніж рік тому.
Oxfam пов'язує це з проблемами на Близькому Сході та Північній Африці.
"Кожна сьома людина на планеті голодує щодня, незважаючи на те, що у світі достатньо їжі, щоб нагодувати всіх", - сказала Стокінг.
Oxfam пропонує створити всесвітній фонд боротьби зі зміною клімату, щоб "люди могли захиститися від наслідків зміни клімату, і отримали достатньо коштів для вирощування продуктів харчування".
Окрім того, організація пропонує ввести нові правила управління продовольчими ринками.
Зокрема, Oxfam наполягає на необхідності збільшити стратегічні запаси продовольства, інвестувати у невеликі фермерські господарства, покінчити з практикою вирощування продуктів для біопалива, і збільшувати прозорість на ринках продажу сировини.