Гречка не поспішає дешевшати
За даними Державної інспекції з контролю за цінами, в період з 20 по 28 лютого середні роздрібні ціни в торгових мережах і на ринках на гречану крупу знизилися на 0,6% - з 14,47 до 14,39 гривень за кілограм.
Також порівняно з 20 лютого 2011 року, 28 лютого середні рівні цін в цілому по Україні на хліб житньо-пшеничний підвищилися на 0,3% з 3,64 до 3,65 гривень за 1 кг.
Хліб з борошна вищого сорту подорожчав на 0,2% з 4,53 до 4,54 гривень за 1 кг, борошно вищого сорту - 2% з 3,55 до 3,62 гривень за кг, вермішель - 1% з 5,25 до 5,30 гривень за кг, крупу манну - 1,4% з 4,41 до 4,47 гривень за кг, та рис - 0,2% з 8,60 до 8,62 гривень за кг.
Водночас середні ціни на крупу гречану знизилися на 0,6% з 14,47 до 14,39 гривень за кг.
Знизилися середні рівні цін і на деяку тваринницьку продукцію та продукти її переробки.
Так, на птицю ціни знизилися на 1,4% з 16,68 до 16,44 гривень за кг, яйця - 2,5% з 6,33 до 6,17 гривень за 1 десяток, свинину - 0,4% з 39,72 до 39,58 гривень за кг та сало - 1,2% з 18,35 до 18,13 гривень за кг.
У той же час ціни на ковбаси варені І сорту зросли на 0,1% з 28,76 до 28,79 гривень за кг, масло вершкове - 0,3% з 53,59 до 53,76 гривень за кг, яловичину - 0,03% з 38,70 до 38,71 гривень за кг.
Впродовж третьої декади лютого 2011 року середній рівень цін на цукор в цілому в Україні підвищився на 0,2% з 9,04 до 9,06 гривень за кілограм.
Протягом досліджуваного періоду також на 0,6% підвищилися середні ціни на соняшникову олію з 13,67 до 13,75 гривень за літр, а також на овочеву продукцію: картопля на 1,2% з 4,88 до 4,94 гривень за кг, капуста - 3% з 5,59 до 5,76 гривень за кг, морква - 1,2% з 4,83 до 4,89 гривень за кілограм.
Крім того, без змін залишилися ціни на хліб з борошна І сорту 3,66 гривень за кг, молоко 6,32 гривень за л та сметану 16,84 гривень за кг.
Крім того, середні рівні торговельних надбавок протягом лютого 2011 року підвищилися на: хліб з борошна вищого сорту - 6,7% пункта, рис - 2,8% пункта, яловичину - 2% пункта та сир кисломолочний - 3,2% пункта у Вінницькій області;
Крупу гречану - 2,3% пункта, та сметану - 2,1% пункта у Дніпропетровській області;
Птицю - 6,9% пункта, та масло вершкове - 4,3% пункта у Львівській області;
Яловичину - 3,1% пункта, та птицю - 6,3% пункта у Миколаївській області.
Зниження рівнів торговельних надбавок відзначалося на: хліб з борошна І сорту - 7,7% пункта у Вінницькій області;
Борошно вищого сорту - 4,9% пункта, вермішель - 5,8% пункта, крупу манну - 2% пункта, рис - 5,3% пункта, ковбаси варені І сорту - 3,1% пункта, та яйця - 3,1% пункта в АР Крим; борошно вищого сорту - 2,5% пункта у Волинській області; борошно вищого сорту - 2,7% пункта, сметану - 2,8% пункта, та сир кисломолочний - 2,5% пункта у Миколаївській області;
птицю - 2,5% пункта у Чернівецькій області; яйця - 2,5% пункта у Львівській області.
Зниження середніх рівнів торговельних надбавок на крупу гречану зафіксовано у 16 регіонах: від 0,2% пункта у Закарпатській області до 11,2% пункта у Донецькій області.