Українська правда

Виробники харчів штучно накручують ціни

8 жовтня 2010, 17:53

Нині в київському супермаркеті кілограм найдешевшого твердого сиру коштує 80 гривень, кілограм найдешевших сосисок - 40 гривень, а літр кефіру не менше 10 гривень.

І зростання цін на харчі триває впродовж останніх місяців. Однією із причин експерти називають зростання цін на світових ринках, пише "Радіо свобода".

Проте значною мірою це залежить і від внутрішньої ситуації. На думку економіста Андрія Новака, сьогодні багато виробників продукції, користуючись істерією споживачів, продовжують штучно накручувати ціни.

"Досить показова ситуацію щодо молока, - зазначає економіст. - Його вартість зростає, і самі молочники говорять, що скоро літр коштуватиме 10 гривень, а, можливо, і більше".

"Однак, при цьому, на питання, чи готові вони платити більше 5 гривень за літр молока, яке вони закуповують оптом, кажуть, що це дуже завищена ціна. Це говорить про те, що є намагання використати ситуацію певного дефіциту, і певного побоювання, пов'язаного з неврожаєм у ряді регіонів світу",- вважає економіст.

Проте, як зазнає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, нинішня істерія на продовольчому ринку пов'язана, насамперед, із нереформованістю української економіки та відсутністю чітких правил гри для учасників ринку.

"Мало свободи, невідповідність правил стандартам економіки. Є дуже велике втручання держави у цей процес, як корупційне, так і не корупційне, адміністрування. Це і дає нам високі ціни на продукти. Адже потрібно, щоб була конкурентна система", - вважає Пасхавер.

Опозиція у подорожчанні продуктів звинувачує уряд. Між тим, урядовці і надалі обіцяють не допустити значного зростання цін на продукти харчування.

Як зазначав заступник міністра економіки Анатолій Максюта під час прямої телефонної лінії у Кабміні, уряд вживатиме усіх заходів, як економічних, так і адміністративних та регуляторних, щоб зупинити зростання цін на продукти харчування.

Втім, на думку Андрія Новака,єдине, що сьогодні може зробити уряд, це не обмежувати імпорт.

Адже саме збільшення імпорту може дозволити вирівняти ситуацію на українському ринку продуктів та зупинити зростання цін.

інфляція харчпром