Реклама:

Китайські інвестори очікують нових стимулів на понад 280 мільярдів доларів 

П'ятниця, 11 жовтня 2024, 10:02 -

Інвестори та аналітики очікують, що Китай виділить до 2 трлн юанів (283 млрд дол) на нові фіскальні стимули, оскільки Пекін прагне підтримати свою економіку та підвищити довіру до неї.

Про це повідомляє Bloomberg.

Очікується, що фінансування надійде у вигляді державних облігацій. Мета підтримки вкаже, куди уряд планує спрямувати економіку після багатьох років боргового зростання через інвестиції, зокрема, в нерухомість та інфраструктуру.

Китай вже знизив процентні ставки і збільшив підтримку ринків нерухомості та акцій в рамках низки кроків, про які було оголошено наприкінці вересня. Але інвестори вимагають фіскальних втручань, які, на думку економістів, мають вирішальне значення для підняття довіри.

Реклама:

У квітні-червні валовий внутрішній продукт Китаю зростав найнижчими темпами за останні п'ять кварталів. Дані з того часу свідчать про те, що внутрішній попит залишається пригніченим, а дефляція демонструє ознаки спіралеподібного зростання на тлі млявих споживчих та ділових настроїв.

Фіскальна політика у 2024 році поки що гальмує економіку: за перші вісім місяців загальні бюджетні видатки скоротилися майже на 3% порівняно з попереднім роком, що значно відстає від запланованого збільшення, передбаченого у березневому бюджетному звіті уряду.

Китай вже запланував продати майже 9 трлн юанів нових державних облігацій цього року, щоб допомогти покрити значний дефіцит державних витрат, згідно з річним бюджетом. Будь-яка нова квота понад цю суму має бути затверджена Всекитайськими зборами народних представників або їхнім виконавчим органом - Постійним комітетом.

Реклама:

Використання невикористаних квот на випуск облігацій, заощаджених у попередні роки, як правило, не потребує схвалення національних законодавчих органів. За офіційними даними, станом на кінець 2023 року центральний і провінційні уряди мають у своєму розпорядженні близько 2 трлн юанів таких невикористаних квот, які можуть бути використані до кінця року.

Нагадаємо:

Центральний банк Китаю почне приймати заявки від фінансових установ на приєднання до новоствореної схеми фінансування, яка коштує 70,62 млрд дол, щоб допомогти ринку капіталу.

Китайські акції зазнали найбільшого падіння за останні чотири роки, оскільки трейдери втратили терпіння щодо темпів стимулюючих заходів Пекіна.

Реклама: