Цифрова трансформація України

НБУ запровадить обовʼязкове страхування застави за кредитом у 2025 році

Вівторок, 16 липня 2024, 12:37 -

Національний банк України (НБУ) планує запровадити обовʼязкове страхування застави за кредитом у 2025 році.

Про це повідомила директор департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова в інтервʼю агентству "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що центробанк ще кілька років тому планував введення вимог щодо обовʼязкового страхування застави за кредитом.

Однак постало питання довіри до страховиків, адже на той час були відсутні прозорі показники рівня їхньої стійкості, а позичальники могли брати до уваги якість страховиків.

Реклама:

Вона додала, що НБУ тоді пішов назустріч банкам і досі відкладає цю норму вже як регулятор страхового ринку, адже його трансформація ще триває. 

"У 2025 році ми, нарешті, це зробимо, підтверджуючи, що і регулятор, і банки довіряють цьому сегменту", – пояснила Дадашова.

Нагадаємо:

Реклама:

Державна програма "Доступні кредити 5-7-9%", незважаючи на нещодавні зміни зі звуженням ліміту фінансування обігових коштів до 5 млн грн, усе ще недостатньо сфокусована на допомозі бізнесу, який справді цього потребує.

Національний банк України (НБУ) фіналізує роботу над законопроєктом про створення повноцінної системи воєнного страхування, який перший час буде сфокусований на страхуванні роздрібних продуктів для юросіб і фізосіб.

За тиждень з 8 по 12 липня Національний банк України продав на міжбанку 532,36 млн дол, при цьому, купив 250 тис дол.

Реклама: