Мільярдер з РФ купив елітний літак за 115 мільйонів доларів, попри санкції ЄС – РосЗМІ

Середа, 26 червня 2024, 11:54 -

Бізнес-джет Airbus A320neo вартістю понад 115 млн дол потрапив до Росії всупереч санкціям, що забороняють постачання іноземної авіатехніки. 

Про це повідомляє The Moscow Times.

В повідомленні йдеться, що володарем першого в Росії літака класу NEO може бути один із засновників компанії "Київська площа" Зарах Ілієв. 

Його статки становлять близько $3 млрд, йдеться на сайті Forbes. Він перебуває під санкціями США і Великої Британії. 

Реклама:

Цей борт компанія Airbus Corporate Jets випустила із заводу наприкінці 2019 року під серійним номером 8774. У січні 2020-го він перелетів до Швейцарії для оснащення vip-інтер'єром і фарбування - на це пішов цілий рік.

Літак купували через зареєстровану в Сан-Марино компанію з адресою на Мальті, він отримав номер T7-HHH. Влітку 2022-го літак змінив прописку на азербайджанську і отримав інший номер - 4K-5555. 

Після цього він отримав таджицький номер EY-565 і потім змінив прописку на російську і номер на RA-73889.

Реклама:

Бізнес-джет може долати відстань в 11,1 тис. кілометрів з 25 пасажирами на борту, перебуваючи в повітрі до 13 годин. У всьому світі налічується всього десять таких літаків. 

Нагадаємо:

Канада надала компанії Airbus дозвіл на використання російського титану у виробництві після того, як стала першим західним урядом, який заборонив постачання цього стратегічного металу в рамках останнього пакету санкцій.

Росія виділила понад 12 мільярдів доларів державних субсидій і кредитів, щоб утримати на плаву свій авіасектор після того, як західні санкції через вторгнення в Україну припинили постачання ключових запчастин та послуг з технічного обслуговування.

Реклама:
Слухайте подкаст "Хроніки економіки" на зручній платформі: