Український експорт: вікно відкривається?

У ЄС сповільнилось замороження активів підсанкційних російських олігархів - Bloomberg

Четвер, 9 березня 2023, 17:58 -

За останні декілька місяців кількість заморожених активів російських підсанкційних мільярдерів у ЄС майже не змінилась - наразі блок заморозив активи на 20,9 млрд євро, у жовтні сума становила 17,4 млрд євро.

Про це повідомляє Bloomberg.

У той час як Бельгія та Люксембург заблокували мільярди, інші країни-члени оприлюднили майже незначні цифри. Наприклад, Греція заявила, що заморозила лише 212 201 євро, а Мальта повідомила про 222 470 євро, згідно з останніми цифрами, доступними агентству.

Чиновники переконані, що є значно більше активів підсанкційних російських осіб, які потенційно можуть стати ціллю. Згідно з офіційною статистикою, у 2019 році обсяг прямих іноземних інвестицій Росії в ЄС оцінювався в 136 мільярдів євро.

Реклама:

Але багато мільярдів потрапили до блоку через банківські рахунки російських громадян, а також майно та інші портфелі. 

"Не всі російські фонди, які потрапили до ЄС, будуть пов’язані з особами, які потрапили під санкції, і ідентифікувати їх не завжди просто, оскільки активи часто приховані за складними структурами компаній або посередниками", - зазначає Bloomberg.

ЄС ввів санкції проти майже 1500 осіб, обмежив експорт сотень товарів і технологій і націлив на багато ключових джерел доходу Москви. Але деякі офіційні особи стурбовані тим, що блок все ще не має ефективного апарату для забезпечення виконання цих заходів і відстає від США в боротьбі з обходом санкцій.

Реклама:

Реклама: