НБУ заборонив ФОПам витрачати кошти з бізнес-рахунків на особисті потреби

Середа, 8 січня 2020, 17:42
 

Набула чинності постанова Нацбанку, яка містить пряму заборону на витрачання коштів з бізнес-рахунків ФОПів на особисті, не пов'язані з бізнесом, потреби.

Постанову Нацбанк опублікував на офіційному сайті 2 січня.

До постанови про порядок відкриття та закриття банківських рахунків доданий абзац про заборону на здійснення витрат з рахунку ФОПів на власні потреби.

"За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами", - йдеться у постанові.

Реклама:

Також уточнюється, що після сплати податків, зборів та інших платежів ФОПи можуть перерахувати кошти з підприємницьких рахунків на особисті рахунки. І вже з особистого рахунку можна використовувати гроші на власні потреби.

Нагадаємо:

Ця норма вже обговорювалася в серпні 2019 року. Тоді в Нацбанку заявили, що вона носить "технічний уточнюючий характер" і фактично не містить змін для ФОП.

"Чинні вимоги Інструкції вже і так передбачають, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність має відкрити у банку окремі рахунки - для здійснення підприємницької діяльності та для власних потреб. Тож і сьогодні фізична особа-підприємець може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для здійснення підприємницької діяльності", - заявляли у Нацбанку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: