В Україні спостерігається дефіцит гречки - експерти
Ситуація 2011 року, коли в країні спостерігався дефіцит гречки, може знову повторитися.
Про це йдеться в аналітичні записці Української аграрної конфедерації.
За останній тиждень у роздрібній мережі Києва гречана крупа подорожчала на 2 гривні за 1 кг, а вже 8 грудня ціна сягнула 12-20 гривень за 1 кг, відзначають експерти.
За їх словами, гречка в Україні є товаром переважно внутрішнього ужитку, тому цінова кон'юнктура на неї залежить від посівних площ, валового збору та перехідних залишків, саме в Україні.
"Починаючи з 2005 року, посівні площі цієї культури в Україні поступово зменшувались і, як наслідок, у 2010-2011 маркетинговому році у нас "відбувся" дефіцит гречки із відповідним зростанням цін", - нагадується в аналітичній записці.
Після цього у 2011 році посівні площі зросли аж на 45 % до 311 тисяч га. Подібна ситуація складалася й у 2012 році.
"Дворічне зростання пропозиції значно знизило ціни на гречку в Україні і її вирощування у нас стало збитковим - рівень рентабельності становив -1,3%. Це призвело до зменшення посівних площ у 2014 році до критичного рівня", - наголошують аналітики.
Так, за даними Держстату, посівна площа гречки в Україні під урожай 2014 року становила 137 тисяч га, що на 27 % менше попереднього року - 189 тисяч га.
Крім цього, за оперативною інформацією, у 2014 році валовий збір гречки становив усього близько 135 тисяч тонн, що майже на 25 % менше, ніж у 2013 році.
Важливим фактором, що впливає на формування ціни на гречку в Україні, зазначають експерти, є обсяг її перехідних залишків на підприємствах, які займаються зберіганням та переробкою зернових.
Залишки гречки на підприємствах, тисяч тонн
Рік | Станом на 1.08. | Станом на 1.11 |
2011 | 0,6 | 32,1 |
2012 | 14,5 | 33,9 |
2013 | 21,3 | 30,4 |
2014 | 10,7 | 16,6 |
"Слід також враховувати підвищення цін на енергоресурси, від яких напряму залежить ціна тієї ж крупи на полицях магазинів, бо через це зростає і собівартість готової продукції", - кажуть вони.
Ще одним фактором здорожчання гречаної крупи аналітики називають девальвацію національної валюти, оскільки купівельна спроможність населення через це впала і споживачі обирають більш дешеву вітчизняну продукцію.
"Так, наприклад, подорожчання рисової, як правило імпортної, крупи змусило їх купувати більше вітчизняної гречаної, тому що обидва ці товари є взаємозамінними у раціоні харчування українців", - наголошується в аналітичній записці УАК.
Разом з тим експерти відзначають, що внутрішній ринок гречки в Україні у даний час є достатньо насиченим і передумови для виникнення дефіциту на ньому відсутні.
"Невелике і поступове зростання ціни є обґрунтованим, а все інше, що може відбуватися – спекуляція з боку виробників або ж власників магазинів, яку спричиняють самі ж покупці своїми ажіотажними закупівлями", - попереджають вони.