Акцизи на вина можуть зрости в десятки разів
Роздрібні ціни на вина в 2010 році можуть підвищитися.
Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізгнесІнформ" із посиланням на прес-службу Асоціації виноградарів і виноробів (АВВУ).
Причиною цього може стати реалізація ініціативи Міністерства економіки та Міністерства фінансів ввести єдину ставку акцизного збору на всю алкогольну продукцію на рівні 39,4 гривень за 1 л чистого спирту.
Для виноробів це означає, що ставка акцизного збору для натуральних виноградних десертних і кріплених вин складе 7,56 грн. з урахуванням ПДВ (виходячи з міцності 16 градусів), а для столових - 4,8-6,15 грн., пояснюють в АВВУ.
За розрахунками асоціації, при діючих ставках акцизного збору на натуральні виноградні столові вина 0,01 грн. за літр, підвищення складе 47300%, для натуральних десертних і кріплених вин - 1260%.
"Для споживача це означає, що пляшка столового вина на полицях магазинів буде коштувати не менш 20-21 гривні", - відзначають в АВВУ.
"На нашу думку, пропозиція Мінфіну не продумана, економічно не обгрунтована і не враховує економічні і соціальні наслідки таких дій", - переконаний директор асоціації Сергій Петренко.
Підвищення ставок акцизного збору з 50 до 100% призведе, за його розрахунками, до падіння виробництва на 10-15%.
"Найбільш критичним порогом для галузі є підвищення ставок на 200-250%. За цією межею починаються геометричні падіння обсягів виробництва. Тому, підвищення ставок на 100 і більше відсотків є руйнівними для галузі", - підкреслює голова асоціації.
Підвищення ставок акцизного збору на столові вина до 0,25 гривні за літр, а на вина натуральні виноградні кріплені - до 0,75 гривні (на 50%) за літр є граничним для збереження обсягів виробництва, вважає директор АВВУ.
У АВВУ вважають, що встановлювати рівень ставки акцизного збору, виходячи з вмісту спирту у вині, як пропонує Мінфін, не коректно, тому що при цьому не враховується технологічна різниця у виробництві різних алкогольних напоїв, що, у свою чергу, створює нерівні умови для виробництва натуральних вин і горілки.
Цей принцип робить також економічно невигідним виробництво вин натуральних та іншої продукції.
Петренко нагадав: Україна вже переживала негативні наслідки підвищення акцизів у 2004 році, коли за 4 місяці обсяг виробництва вин скоротився на 50% і значно погіршився соціальний стан сільських територій у виноградарських регіонах, а також пройшли потужні акції протестів виноградарів.
Після цього, каже Петренко, уряд скасував підвищення акцизів на натуральні вина.
Як відомо, нині на розгляді у Верховній раді знаходиться законопроект "Про внесення змін до закону "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої" №4067 від 1 грудня 2009 року, який передбачає підвищення ставки акцизного збору на вина натуральні з додаванням спирту та міцні (кріплені) з сьогоднішніх 0,50 грн. за 1 л до 34 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту.