Українська правда

Нацбанк назвав чинники січневої інфляції

12 лютого 2010, 08:59

Інфляція в січні 2010 року була зумовлена зростанням цін на продукти харчування, які додали до загального показника 1,7 процентних пункти.

Про це ідеться у щомісячній аналітичній записці "Аналіз інфляції" за січень 2010 року, розміщеній на веб-сайті НБУ.

При цьому, за даними Нацбанку, короткострокове зростання цін на молочну продукцію і цукор додало 0,7 пунктів у зміну індексу споживчих цін (ІСЦ).

Нацбанк зазначає, що зростання споживчих цін у січні було високим - 1,8% при середньому значенні в докризовий період 2001-2008 років на рівні 1,5%, сезонно відкоригована інфляція склала 0,9%.

Проте, інфляція в річному вимірі продовжувала знижуватися (на 1,2 п.п. - до 11,1%) через високу статистичну базу I кварталу 2009 року, коли вплив девальвації кінця 2008 року на ціни був максимальним.

Також повідомляється, що відносна стабільність курсу гривні до іноземних валют, а також стримуючий вплив фіскальної і монетарної політики сприяли зростанню базової інфляції помірними темпами (за місяць - на 0,8%, внесок в ІСЦ - тільки 0,4 п.п., зниження в річному вимірі склало 2,3 п.п. - до 12,6%).

При цьому, на зростання базової інфляції продовжували впливати вторинні ефекти від підвищення вартості палива в 2009 році внаслідок зростання транспортних витрат у собівартості продукції.

При цьому, за інформацією НБУ, продовжується політика заборони зростання цін і тарифів, які регулюються адміністративно, зокрема, тарифи на житлово-комунальні послуги в січні зросли на 0,4%, за поточний рік - тільки на 6,5%, що на тлі підвищення ціни на імпортований газ у I кварталі 2010 року (близько 50%) посилює диспропорцію між собівартістю і ціною реалізації послуг ЖКГ і виступає чинником перенесення інфляції витрат на 2010 рік.

Як повідомлялося, за даними Держкомстату, індекс споживчих цін у січні 2010 року до грудня склав 1,8%, до січня 2009 року - 11,1%.

інфляція НБУ