Українська правда

На Київщині побудують підприємство із заморожування ягід та овочів

- 22 жовтня, 18:20

На Київщині поблизу Обухова зведуть завод із тунельного заморожування ягід та овочів.

Про це пише сайт EastFruit.

Завод планує побудуватиТОВ "Голдбері", зараз компанія вирощує овочі та ягоди на 51 га, і планує розширити зрушувані площі до 1 тис. Га.

За словами керівника підприємства Володимира Чорнобая, нова переробна лінія дозволить компанії переробляти від 1 до 2 тис. тонн власної продукції щороку, а в перспективі – до 60 тонн на добу.

Підприємство працює над створенням повного циклу виробництва, де ягідництво, овочівництво та переробка будуть об'єднані в єдину систему, пише сайт, посилаючись на асоціацію "Ягідництво України".

"Ми будуємо бізнес так, щоб виробник і переробник були єдиною командою. Наша мета – стабільно постачати якісну сировину та розвивати експорт2, – зазначив Володимир Чорнобай.

Компанія вже має 51 га під ягідними та овочевими культурами (малина, суниця, солодкий перець, цукрова кукурудза) і планує розширити площі зрошення до 1 тис. га протягом найближчих п'яти років.

"У 2025 році "Голдбері" вперше вийшла на зовнішні ринки, відправивши на експорт 40 тонн полуниці та готуючи поставку 100 тонн замороженої малини", – говориться у повідомленні.

Нагадаємо:

У січні-липні 2025 року Україна експортувала 6,2 тис. тонн заморожених овочів на суму $6,1 млн. Найбільше українських заморожених овочів протягом семи місяців цього року купували Німеччина (30,5%), Польща (24,1%) й Італія (10,6%).

Раніше повідомлялося, що з початком повномасштабного вторгнення українські аграрії втратили галузь переробки томатів і її поки не почали відновлювати. Виробництво томатної пасти та кетчупів знаходилося переважно на півдні Україні. Сьогодні вони знищені, або окуповані.

Раніше повідомлялося, що оскільки в Україні постійно спостерігається високе споживання овочів, але відносно невелике їх виробництво, нашій країні доводиться імпортувати недостатню кількість овочів з-за кордону.

Також повідомлялося, що загальний дефіцит приміщень для зберігання овочів в Україні складає понад 1,1 мільйон тонн. Через війну втрачено понад 281 тисячу тонн одночасного зберігання. Сьогодні 35% врожаю овочів не доїжджає до споживача – просто через відсутність належних умов зберігання.