Інфляція за підсумками 2012 року буде близькою до нуля – експерт
24 грудня 2012, 14:38
Основною причиною відсутності зростання цін на продовольчі товари став рекордний урожай зернових в 2011 році – 56,7 млн тон.
Про це заявив аналітик Ерсте Банку Ігор Жолонківський.
За його словами, в 2012 році відбулося значне падіння цін на цукор внаслідок перевиробництва в 2011 році.
"Оскільки цукор є ключовим інгредієнтом у виробництві низки товарів, це також стало одним із чинників стабілізації цін на продовольчі товари. Ми не очікуємо зростання цін і в 4 кварталі, і переглядаємо наш річний прогноз інфляції донизу з 2,5% до 0%", – повідомляє аналітик.
"Наразі наш річний прогноз інфляції на 2013 рік становить 14%, а прогноз зростання реального ВВП – на рівні 3%", - підсумовує Жолонківський.