ГМО шукатимуть у 17 продуктах
Міністерство охорони здоров'я розробило перелік харчових продуктів, які контролюватимуть на вміст генетично модифікованих організмів.
Про це повідомили у Міністерстві економіки, інформує УНІАН.
Повідомляється, що після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади список затвердять на рівні уряду.
До зазначеного переліку ввійшла продовольча сировина та продукти, які з неї можуть вироблятися.
Такими є: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, соняшник, рис, добавки з ГМО та дієтичні продукти з ГМО.
Разом з цим, Мінекономіки має намір створити у системі Держспоживстандарту 17 лабораторій з визначення якісного та кількісного вмісту ГМО у продукції.
Як повідомлялося, Мінекономіки внесло зміни до законів "Про безпеку та якість харчових продуктів" і "Про захист прав споживачів". Зміни скасували обов'язкове розміщення позначки "без ГМО".
Зміни запропоновані, щоб не допускати невиправданих витрат суб'єктів господарювання через маркування продукції та для приведення українського законодавства у відповідність європейському.
Вартість одного випробування харчового продукту на вміст ГМО становить від 600 до 800 гривень.
В Україні діє 28 лабораторій, здатних визначати вміст ГМО. 9 - у системі Держспоживстандарту та 17 - у системі МОЗ.
Суть стеження полягає у тому, що на першій стадії розміщення на ринку товарів, що містять ГМО, оператори повинні забезпечити передачу такої інформації в письмовій формі операторові, який отримує товар.
Закон вимагає, щоб такі відомості передавалися на всіх наступних стадіях розміщення товару на ринку від одного оператора до іншого.