Перед святами ціни на свинину зросли на 35-40%
Цього тижня в Україні почали стрімко підвищуватися ціни на свинину.
Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
Якщо минулого тижня вартість свинини для кінцевих споживачів складала близько 45 гривень за кілограм, то на цьому тижні ціни піднялися до 59-65 гривень за кілограм.
Ще в кінці березня спостерігалося зростання закупівельних цін на свиней. Спочатку дане зростання було досить плавним, проте з часом ставало все стрімкішим.
Станом на 16 квітня ціни на свиней м’ясних порід уже зросли до 24-28 гривень за кілограм (з ПДВ), а в північних регіонах України свиней закуповували і по 29 гривень за кілограм.
Звичайно, зросли ціни і на напівтуші свиней. Напівтуші свиней без шкіри подорожчали на 10-14 гривень за кілограм і зараз реалізовуються за ціною 47-52 гривні за кілограм.
Що стосується інших видів м’яса, то ціни на них майже не змінилися: спостерігалось незначне підвищення в межах 0,5-2%. Наразі яловичина (грудинка) коштує для кінцевих споживачів близько 42,5-43,5 гривень за кілограм, а курятина – близько 22-23 гривень за кг тушки.
"На підвищення цін на свинину вплинуло багато факторів. Найвагомішою причиною стало скорочення імпорту свинини внаслідок зростання курсу долара. Багато м’ясокомбінатів працювали раніше на дешевій імпортній сировині, а зараз вони змушені закуповувати замість імпортної свинини вітчизняну. На ріст попиту дещо вплинула і підготовка до Великодніх свят", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.