Українська правда

Виробники продовольства в Україні ігнорують харчову безпеку

1 грудня 2011, 10:15

 У 2010 році витрати на лікування захворювань, викликаних неякісною їжею, становили 152 млрд доларів.

Про це розповів редактор журналу British Food Journal Кріс Гріффітс, передають "Экономические известия".

Він же навів приклади економічних втрат найбільших компаній, які ігнорували харчову безпеку своїх продуктів.

Так, 2000 рік став для японської молочної компанії Premier роком жаху, оскільки її продукцією отруїлися 15 тис осіб, було виявлено 125 тис заражених харчових зразків.

Ці факти призвели до падіння акцій на 40%.

Втрати компанії становили 11,2 млрд єн, а ринкова частка зменшилася з 45% до 10%.

У нашій країні ситуація з харчовою безпекою залишається критичною.

"В Україні при загальній кількості підприємств харчової галузі на рівні 12 тисяч не більше 120 - близько 1% - впровадили системи харчової безпеки", - розповів Юрій Зваженко, спеціаліст з харчової безпеки проекту "Покращення харчової безпеки в Україні" IFC.

Він пояснив складність українських реалій тим, що по суті статистика  з отруєнь їжею та з якості продукції відсутня.

"Яка ситуація з безпекою харчових продуктів, ми не знаємо, оскільки немає ні статистики з цього приводу, ані чіткого контролю з боку держорганів. Ми не знали, наскільки істотна ця проблема на Україні. Ми повинні думати про впровадження систем управління безпеки, щоб бути готовим до викликів ринку", - вважає пан Зваженко.

харчпром