Науковці не знають, скільки людей зможе прогодувати Земля
Щорічно населення планети зростає на 83 мільйони людей.
Це трохи більше, ніж мешканців цілої Німеччини. Якщо населення зростатиме такими ж темпами, як нині, то до 2050 року світ населятиме вже понад 9 мільярдів людей.
Аби прогодувати їх, у найближчі 40 років необхідно подвоїти, а то й потроїти обсяги виробництва продуктів харчування, пише Deutsche Welle.
Чи можливо це з огляду на обмежені природні ресурси планети?
У принципі, можливо, вважає професор Університету імені Гумбольдта в Берліні Гаральд фон Віцке.
Утім, за стверджувальним "так" іде застереження "але". Зростання виробництва сільськогосподарської продукції за останні десятиліття, на думку професора, на 80 відсотків вдалося досягти за рахунок родючості ґрунтів.
І лише 20 відсотків - за рахунок розширення сільськогосподарських угідь.
"У майбутньому для забезпечення людства продуктами харчування доведеться робити ставку на зростання продуктивності виробництва, оскільки родючість ґрунтів обмежена", - підкреслює експерт.
Уже нині 40 відсотків земельних угідь використовується під сільське господарство. На території в 16 мільйонів квадратних метрів вирощуються зернові культури.
Це відповідає площі цілої Південної Америки. 30 мільйонів квадратних метрів задіяно під пасовищні угіддя, що дорівнює площі африканського континенту.
У багатьох частинах світу більше нема резервів родючих ґрунтів, які можна було б використовувати для збільшення виробництва продуктів харчування.
Винятком є лише країни, що розвиваються. За даними Продовольчої та сільськогосподарської програми ООН - FAO, там використовується лише трохи більше однієї третини теоретично придатних для обробки земельних угідь.
Утім, перетворення тропічних лісів і болотяних місцевостей на орні угіддя неможливе не лише через високі витрати, але й з точки зору захисту екології.
Разом з тим зростання продуктивності часто неможливе через інші фактори. Це стосується насамперед нестачі води та дорожнечі електроенергії.
Сільське господарство - найбільший у світі споживач водних ресурсів. За словами заступника генерального директора Продовольчої та сільськогосподарської програми ООН Александра Мюллера, дефіцит води може стати однією з головних проблем вже найближчими роками.
Крім того, для подальшого зростання виробництва необхідно вдосконалити сорти сільськогосподарських культур та методи їхньої обробки.
Продукти харчування мають містити якомога більше мікроелементів, кажуть науковці: квасоля – залізо, пшоно – цинк, картопля, кукурудза і рис – провітамін А.
А цього можна було б досягти за допомогою генних технологій.
За даними дослідження міжнародної групи науковців Інституту довкілля при університеті Міннесоти, завдяки цьому глобальне виробництво продуктів харчування можна було б підвищити на 16 відсотків.
Дослідження в галузі сільського господарства і цілеспрямована аграрна політика у сфері підтримки країн, що розвиваються, - все це, на думку, експертів, могло б поліпшити ситуацію на ринку виробництва продуктів харчування.
Якщо частка сільського господарства в програмах допомоги країнам, що розвиваються, в 1980 році становила 18-19 відсотків, то 2007 року вона знизилася до 3,5 відсотка.
Майже половина врожаю в країнах, що розвиваються, втрачається через неправильний збір, транспортування, способи зберігання і подальшої обробки.
Крім того, недосконалі й методи боротьби з комахами-шкідниками.
До того ж, слід додати велику кількість конфліктів та громадянських воєн, які не дають можливості оптимально використовувати природні ресурси та трудовий потенціал населення в цих країнах.
То скільки людей може прогодувати наша планета? Точної відповіді, вважають експерти, дати неможливо.
Природних і трудових ресурсів достатньо і для населення Землі в 10 мільярдів людей. Але ці прогнози втішні не для всіх, оскільки проблема забезпечення продуктами харчування особливо гостро постане саме в тих країнах, де населення невпинно зростає.