Україна залишається без яловичини - експерт
За сім останніх років виробництво яловичини знизилося на 60%, з 284 тисяч тонн у 2003 до 112 тисяч тонн у 2010 році.
Про це повідомляє Українська аграрна конфедерація з посиланням на заступника гендиректора Олександра Ярославського.
Якщо у 2003 році у структурі виробництва м’яса яловичина займала 51%, то за вісім місяців 2011 року – лише 7%.
Такі структурні зміни відбулися не тільки за рахунок збільшення виробництва свинини та м’яса птиці, але і за рахунок катастрофічного зниження обсягів виробництва яловичини.
За його словами, протягом останніх років Україна знижує імпортозалежність від м’яса. Поступово нарощуються обсяги виробництва та експорту м’яса птиці та свинини.
За період січня-серпня 2011 року обсяги експорту птиці збільшились у 1,5 рази у порівнянні із аналогічним періодом 2010 року і становили 35,1 тисячі тонн та майже зрівнялися з обсягами його імпорту, які знизились за вказаний період на 70% і становили 37,1 тисячі тонн.
Такий активний експорт, темпи нарощування якого перевищували темпи зростання виробництва, зумовлений підвищенням експортної ціни на 20% від минулорічного рівня.
Свинини було експортовано 7,2 тисячі тонн, що майже у 94 рази перевищує минулорічний показник. Обсяги імпорту знизились на 30% і становили 46,9 тисячі тонн.
Рівень експортної ціни свинини знизився на 16%, імпортної – збільшився на 6%.
Експорт яловичини знизився на 18% до 9,1 тисячі тонн, обсяги імпорту залишились на рівні попереднього року і становили 2 тисячі тонн.
Слід зазначити, що особливістю 2011 року є 11-ти разове збільшення експорту охолодженої яловичини з 0,2 до 2,2 тисячі тонн, та зменшення обсягів експорту мороженої яловичини з 10,9 до 6,9 тисячі тонн.
Ціни імпортованої мороженої яловичини зросли більш як у 2 рази, експортної – на 40%.
З урахуванням обсягів виробництва, експорту та імпорту загальна пропозиція м’яса на внутрішньому ринку протягом січня-серпня становила 743 тисячі тонн, знизившись на 6% у порівнянні з аналогічним показником 2010 року, у тому числі за рахунок зменшення пропозиції яловичини на 26%, м’яса птиці – на 6% та збільшення пропозиції свинини на 2%.
"Вказані фактори, з урахуванням поступового зменшення поголів’я ВРХ на, дають усі підстави очікувати подальшого зростання ціни на яловичину. Перевищення темпів зростання експорту м’яса птиці у порівнянні із темпами його виробництва теж говорить про можливість подальшого зростання ціни", - йдеться в повідомленні.
А от зміни на ринку свинини формують думку про стабілізацію цінових параметрів, а можливо і зниження цін на свинину.
Отже, підсумовує Ярославський, в Україні складається катастрофічна ситуація щодо забезпечення населення яловичиною.
Яловичина - необхідний продукт у раціоні харчування людей. Калорійність цього виду м’яса та вміст у ньому білків найвищий у порівнянні зі свининою та курятиною.