Українська правда
Перспективи для інвестицій всередині країни

Українцям не вистачає грошей на дефіцитне м'ясо

9 листопада 2010, 10:06

МінАП визнало, що протекціоністська політика України на ринку м'яса в останні кілька років замість очікуваного зростання виробництва призвела до дефіциту.

Українським компаніям, всупереч очікуванням, не вдалося забезпечити внутрішній ринок через низьку платоспроможність українського споживача, пише видання "Комерсант-Україна".

Ще в кінці 2007 року в Мінагрополітики заявляли, що Україна в 2008 році буде незалежна від імпорту м'яса.

Подолати дефіцит на внутрішньому ринку планувалося за рахунок протекціоністської політики держави - збільшення держдотацій у галузі та посилення контролю за імпортом.

Але насправді державна політика в цій сфері призвела до зворотного ефекту - дефіцит м'яса на внутрішньому ринку зріс, визнають в міністерстві.

"В Україні склався дефіцит м'яса птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. т м'яса", - заявив нещодавно міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

Для порівняння: у 2005-2007 роках в Україні щорічно ввозилося 260-280 тис. т м'яса.

Держава так і не створила дієвого механізму держпідтримки - це основна причина зростання дефіциту.

За даними Мінагрополітики, в 2009 році з держбюджету тваринникам було виплачено всього 330,7 млн. гривень дотацій. Це як мінімум в 20 разів менше від необхідного.

При цьому держава продовжує регулювати ціни в галузі, що знижує привабливість інвестування у тваринництво.

Буквально вчора Антимонопольний комітет рекомендував десяти великим виробникам м'яса птиці знизити оптово-відпускні ціни, а також зобов'язав підприємства укладати прямі контракти з роздрібними мережами, щоб уникнути необгрунтованого зростання цін за рахунок посередників.

Справа в тому, що тільки із серпня по вересень мінімальні оптово-відпускні ціни виробників охолодженого м'яса птиці зросли на 4-13%.

Уряд також намагається знизити ціни на внутрішньому ринку за рахунок стимулювання імпорту.

Нещодавно Держмитниця і Мінагрополітики домовилися про спільні дії щодо зниження збору при ввезенні м'яса.

Нинішній уряд, як і попередній, обіцяє подолати дефіцит на ринку м'яса.

Прем'єр-міністр Микола Азаров нещодавно заявив, що буквально за два роки Україна задовольнить його за рахунок внутрішнього виробництва.

Хоча в можливості реалізації цих планів сумніваються навіть в Мінагрополітики.

Учасники ринку переконані, що в найближчі чотири-п'ять років в Україні збережеться імпорт свинини і яловичини, а також м'яса птиці в невеликому обсязі.

Найбільші перспективи зростання виробництва - у сегменті м'яса курки.

Ситуація з виробництвом свинини набагато гірша.

Імпортна продукція значно дешевша від вітчизняної, і ринок прямо залежить від обсягів її ввезення в країну, каже генеральний директор найбільшого галузевого об'єднання "Тваринпром" Сергій Гнатюк.

Так, якщо місяць тому середня оптово-відпускна ціна м'яса в країні становила 17-18 гривень / кг, то зараз через зростання обсягів ввезення впала до 13,5-14 гривень / кг.

За словами експерта, за останні роки на ринку практично не з'явилося нових гравців, а темпи зростання виробництва діючих компаній невисокі.

Але найбільш плачевно справи йдуть з яловичиною - найближчим часом експерти очікують подальшого скорочення обсягів її виробництва.

Про зменшення поголів'я недавно повідомили великі агрохолдинги МХП і "Дакор Вест".

За даними Держкомстату, в нинішньому році поголів'я великої рогатої худоби в країні скоротилося на 3%, до 5,4 млн. голів.

Виробляти яловичину в Україну невигідно через високу затратність цього виду бізнесу і низьких закупівельних цін на неї.

За словами голови правління МХП Юрія Косюка, щоб виробництво яловичини було рентабельним, 60% туші необхідно продавати мінімум по 18 доларів/кг.

Але споживач не готовий платити таку ціну.

Кардинально змінити ситуацію всередині країни може відкриття експортних ринків, стверджують експерти.

Головним ризиком для компаній залишається залежність від коливань закупівельних цін у країні.

Але в разі виходу на нові ринки і, як наслідок, збільшення обсягів виробництва підвищиться і ефективність роботи компаній.

За даними Держмитниці, в 2009 році з країни було експортовано 37 тис. т м'яса при обсязі виробництва 1,9 млн. тонн.

Останні кілька років Україна активно домагалася дозволу на експорт продукції до ЄС, де ціни на м'ясо в середньому в 1,5 рази вище , ніж на внутрішньому ринку, і Росію, щорічно імпортує близько 600 тис. тонн.

Щоправда, російський ринок, за словами Косюка, цікавий тільки в короткостроковій перспективі.

Завдяки держпідтримку, за його прогнозами, вже через п'ять-сім років ця країна буде повністю забезпечувати себе м'ясом.

У Держкомітеті ветеринарної медицини впевнені, що імпорт м'яса курки в ЄС буде дозволений вже найближчим часом.

імпорт харчпром