Органічну їжу не продаватимуть без держрегулювання - експерти
Відсутність законодавчого регулювання ринку органічних харчів перешкоджає його розвитку.
Про це заявляють експерти галузі, повідомляє агентство "Українські новини".
Розвитку органічної продукції в Україні бракує відповідного держрегулювання, вважає керівник відділу в департаменті контролю якості корпорації Fozzy Group Наталія Алесєєнко.
"Ми хочемо продавати таку продукцію, але немає держрегулювання цього питання, і ми не можемо зрозуміти самі й показати споживачам, що таке органічні продукти і яка їх користь", - сказала вона.
З її слів, як тільки такі вимоги з'являться, супермаркети зможуть продавати таку продукцію й на неї буде попит.
"Повинні бути нормативи, згідно з якими буде зрозуміло, що продукція відповідає якимось нормам", - додала Алексєєнко.
У свою чергу, гендиректор Міжнародного інституту безпеки і якості продуктів харчування Геннадій Миронюк зазначив, що відсутність нормативів щодо забруднення земель також є перешкодою розвитку ринку органічних продуктів.
"Основна проблема, без якої ми систему органічного виробництва не вирішимо й також не вирішимо систему впровадження міжнародних стандартів - що в нас досі нема державних нормативів із забруднення ґрунтів", - зазначив Миронюк.
При цьому, з його слів, землі України досить родючі для вирощування органічних продуктів.
На думку голови правління Асоціації споживачів органічних продуктів Олени Березовської перехід на органічне землеробство в Україні цілком можливий.
"Як тільки буде попит на цю продукцію, це можливо. Органічне землеробство Україна прийме, як тільки споживач почне купувати ці продукти, як тільки він почне думати, що краще: їжа з пестицидами чи без них", - сказала Березовська.
Експерти зазначили, що, незважаючи на велику вартість органічних продуктів харчування - різниця в ціні коливається від 20% до 150% -вони корисніші та безпечніші, ніж інші продукти.
Як повідомлялося, 2007 року Верховна рада мала намір урегулювати ринок органічної продукції й сировини.
Виробництво органічної продукції ґрунтується на природних процесах створення біологічно цінного продукту.