Солодке в Україні закінчилося
Цукрова промисловість не зможе забезпечити внутрішній ринок.
Активний експорт, скорочення посівних площ і недовиробництво минулого сезону можуть призвести до дефіциту солодкого продукту на рівні 0,5 млн. т вже до осені, повідомляє видання "Экономические известия".
Перехідні запаси, сформовані два з половиною роки тому на внутрішньому ринку, вичерпалися, а у цукровій галузі немає можливості наростити виробництво.
У сезоні 2009-2010 років Україна буде змушена імпортувати білий цукор, навіть при поставках 100% квоти СОТ (260 тис. т).
Виробництво цукру в 2009 році, за найоптимістичнішими оцінками, залишиться на рівні 2008 року - 1,6 млн. т при місткості внутрішнього ринку в 2-2,2 млн. т.
"Перехідні запаси на початок сезону - практично нульові, резервів просто немає. Навіть у оптимістичний прогноз виробництва цукру - 1,6 млн. т - вже закладений дефіцит", - відзначає генеральний директор компанії "ААА" Сергій Наливка.
Надлишок цукру, сформований 2006 року (було вироблено 2,6 млн. т) змусив цукрові компанії в наступні сезони знижувати виробництво, споживаючи надлишок.
Посіви цукрового буряку в поточному сезоні складуть всього 350 тис. га, чого недостатньо для виробництва мінімально необхідного обсягу внутрішнього ринку цукру, а резервів для покриття дефіциту не залишилося.