Ціни зібралися у відпустку
Міністерство економіки запропонувало спростити підвищення цін на продукти харчування, скасувавши обов'язкове узгодження їх зміни з місцевою владою, а також граничну рентабельність виробництва хліба.
Компанії підтримують таке рішення, відзначаючи, що тривале узгодження цін може призвести до банкрутства підприємств, пише видання "Комерсант-Україна".
У понеділок Мінекономіки оприлюднило проект постанови Кабінету міністрів про скасування обов'язкового декларування змін оптово-відпускних цін на продовольчі товари, введеного 17 жовтня 2007 року.
До цих пір підприємства повинні були декларувати зміну цін більш ніж на 1% протягом місяця на борошно, цукор, м'ясо, ковбасні вироби, яйця, молоко, сир, сметану, вершкову і соняшникову олію.
Така схема повинна була дозволити облдержадміністраціям, Київській та Севастопольській міськдержадміністрації зупинити інфляцію.
"Але у зв'язку з ціновою сезонністю на ринках продовольчої сировини середньомісячний приріст становив іноді до 10%, і підприємства харчової промисловості через постійні зміни цін змушені були щомісяця готувати пакет документів для декларування, що суттєво збільшувало адміністративні витрати", - йдеться у висновках Мінекономіки .
Більше того, у відомстві впевнені, що збереження декларування цін в умовах кризи і відсутності у підприємств обігових коштів призведе до падіння обсягів виробництва продуктів харчування та їх дефіциту на внутрішньому ринку.
За даними Держкомстату, в 2007-2008 роках продукти харчування подорожчали на 24,7-24,5%.
Мінекономіки також вирішило позбавити місцеву владу права визначати граничну рентабельність виробництва борошна, хліба і хлібобулочних виробів.
За інформацією Мінекономіки, облдержадміністрації встановили граничний рівень рентабельності на масові види хліба - 2-5% (в окремих областях - до 15%), який "не забезпечує одержання прибутку, необхідної для розширення виробництва".
Можливість місцевої влади обмежувати рентабельність виробництва інших продуктів харчування Мінекономіки пропонує зберегти.