Фірма Ахметова щомісяця отримувала зайві кошти за електроенергію на Донеччині, в Yasno відреагували

Неділя, 1 вересня 2024, 12:02 -
 
Рінат Ахметов
Фото: SCM

Господарський суд Дніпропетровської області стягнув з ТОВ "Дніпровські енергетичні послуги" Ріната Ахметова 915 тис грн. переплати за енергетичні послуги, які воно отримало від Добропільської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області.

Про це свідчить ухвала суду від 13 серпня. 

22 січня 2021 року відділ освіти Добропільської міської ради уклав дві угоди з ТОВ "Дніпровські енергетичні послуги"  про постачання електричної енергії на загальну суму 4,5 млн грн. Згідно з умовами договору, вартість 1 кВт/год складала 3,29 грн.

Відразу сторони уклали дві додаткові угоди, згідно з якими обсяг електричної енергії було зменшено, а вартість за 1 кВт/год збільшено: за однією угодою – до 3,58 грн. за 1 кВт/год (+8,7%), за другою - 3,62 грн. за 1 кВт/год (+9,9 %).

Реклама:

Як встановив суд, необхідність збільшення ціни за електричну енергію замовник обґрунтував збільшенням ціни товару пропорційно її збільшенню на ринку у разі коливання ціни.

Водночас, документи, що підтверджують наявність таких підстав, в електронній системі публічних закупівель "Prozorro" відсутні.

Згідно з інформацією відділу освіти, ціну за одиницю електричної енергії збільшено на підставі листів ТОВ "Донецькі енергетичні послуги" від 22 січня 2021 року, до яких додано роздруківку з сайту ДП "Оператор ринку".

Реклама:

Водночас, підприємство надало інформацію про коливання ціни на ринку "на добу наперед" у період з 12.01.2021 по 15.01.2021 до укладання 22 січня 2021 року двох договорів, що не свідчить про збільшення ціни на ринку після укладання договорів.

Крім цього, 29 січня 2021 відділ освіти та ТОВ "Донецькі енергетичні послуги" уклали дві нові додаткові угоди, які за змістом дублюють попередні, водночас збільшують ціну за 1 кВт/год електричної енергії до 3,58 грн. та 3,62 грн. відповідно.

Суд встановив, що крім необґрунтованого збільшення ціни за одиницю електричної енергії, необґрунтовано встановлено і строк дії угод на розрахунковий період.

Водночас, відділ освіти щомісячно оплачував електроенергію за цінами, що перевищують вказані у договорах (крім травня 2021 року). І за однією угодою освітяни у жовтні 2021 року вже сплачували за світло 5,02 грн. за 1 кВт/год, а за іншою у січні 2022 року - 5,9 грн. за 1 кВт/год.

В результаті суд визнав недійсними усі додаткові угоди та стягнув з ТОВ "Донецькі енергетичні послуги" на користь відділу освіти Добропільської міської ради 915 тис грн безпідставно отриманих грошових коштів.

Згідно з "Прозорро", усього за двома угодами замовник сплатив 3,01 млн грн.

ТОВ "Дніпровські енергетичні послуги" належить Рінату Ахметову через фірму "D. Solutions B.V." (Нідерланди).

Доповнено: 

В пресслужбі Yasno (ТОВ "Київські/Дніпровські/Донецькі енергетичні послуги") відреагували на публікацію. 

В Yasno повідомили, що подібні договори містять у собі інформацію про можливість підвищення ціни на електроенергію, якщо вона буде зростати на ринку. 

Зокрема компанії керуються роз’ясненнями Міністерства економічного розвитку і торгівлі від листопада 2020 року щодо збільшення ціни товару під час коливання на ринку, але не більше ніж на 10% по кожній додатковій угоді. Для одного ж клієнта кількість додаткових угод, пов'язаних із збільшенням ціни на електроенергію, могла бути різною.

Згідно з повідомленням пресслужби Yasno, середньозважена ціна на "ринку на добу наперед" стрімко зростала. Так, відношення ціни грудня 2021 р. до ціни січня 2021 р. склало 2,16 (тобто ціна зросла на 116%, або більше ніж удвічі).

"У 2024 році Верховний суд сформував правовий висновок щодо визначення граничного підвищення ціни товару не більше ніж на 10% загалом, незалежно від кількості укладених додаткових угод. Це суперечить роз’ясненням Мінекономрозвитку. Відтак прокуратури почали подавати позови на постачальні компанії, вимагаючи визнати недійсними додаткові угоди, що стосуються зміни ціни на електроенергію", - повідомили в Yasno. 

У Yasno також зазначили, що у травні 2024 року низка постачальних компаній направила колективне звернення до Кабінету міністрів з вимогою вплинути на ситуацію. 

Нагадаємо:

Господарський суд Дніпропетровської області призначив стягнути з ТОВ "Дніпровські енергетичні послуги" 678 тис грн. переплати за енергетичні послуги, які воно отримало від криворізького відділу освіти.

Реклама: