Цифрова трансформація України

РосЗМІ: росіяни взяли рекордну суму кредитів, активно зросло незабезпечене кредитування

Середа, 7 серпня 2024, 11:45 -

За перші шість місяців 2024 року загальний обсяг виданих росіянам кредитів уперше сягнув 37 трлн рублів (268 мільярдів доларів), збільшившись на 10% з початку року.

Джерело: The Moscow Times, "Известия" з посиланням на дані Центробанку Росії.

Для порівняння, минулого року зростання було трохи меншим — на 9,5% або на 2,6 трильйона рублів, причому відсоткові ставки тоді були значно нижчими. У першій половині 2023 року ключова ставка складала 7,5%, тоді як у 2024 році вона підвищилася до 16%.

Значну частину зростання цього року забезпечили іпотечні кредити, які збільшилися на 1,7 трильйона рублів. Це пов'язано з дією державних програм, ставки за якими не залежать від змін ключової ставки. Особливо великий попит на пільгову іпотеку спостерігався у травні-червні, оскільки люди поспішали отримати кредити до завершення програми 1 липня.

Реклама:

Крім того, активними темпами зростало незабезпечене кредитування. За перше півріччя 2024 року таких кредитів було видано на 1,3 трильйона рублів. Помітний обсяг кредитів у цей період також припав на кредитні картки, ставки за якими менш залежні від ключової ставки.

Нагадаємо:

У Держдумі РФ прогнозують обвал цін на нерухомість у Росії.

Реклама:

Економічна правда.

Реклама: