Українці їстимуть хліб із фуражного зерна?
Велика кількість опадів на початку літа призвела до того, що лише третина української пшениці нового врожаю згідно з чинним стандартом зможе вважатися продовольчою.
Розуміючи, що це призведе до значних збитків аграріїв, уряд пропонує знизити стандарт, пише газета "Комерсант-Україна".
За словами віце-прем'єра Віктора Слаути, координаційна рада з питань агрополітики при Кабінеті міністрів доручила Держспоживстандарту внести на 2010/2011 маркетинговий рік зміни до діючого стандарту ГОСТ 3768:2010, який регламентує вимоги до якісних показників пшениці.
За інформацією джерела видання в Мінагрополітики, ідеться про збільшення граничної норми вмісту в пшениці пророслих зерен.
"Це необхідно для того, щоб віднести до класу продовольчої пшениці якомога більший обсяг врожаю. Зараз в найбільш постраждалих від великої кількості опадів регіонах працюють комісії, які повинні надати дані, необхідні для внесення змін до стандарту", - пояснив співрозмовник видання.
Як відомо, згідно із чинним стандартом, в партії пшениці групи А (використовується в борошномельної галузі та хлібопеченні) дозволяється зміст не більше 2% пророслих зерен для I класу і 3% - для II і III класів; групи Б (використовується для продовольчих і непродовольчих цілей) - 4%.
При наявності пророслих зерен вище цих норм пшеницю відносять до VI класу і використовують для відгодівлі худоби і непродовольчих потреб.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"