Ахметов допоміг "Донбасенерго" Януковича вибити з держави півмільярда

Четвер, 15 жовтня 2015, 11:05

Суд зобов’язав ДП "Енергоринок" перерахувати 537,91 млн гривень ПАТ "Донбасенерго" за поставлену електроенергію.

Про це свідчать рішення Господарського суду міста Києва від 23 і 28 вересня, передають "Наші гроші".

Йдеться про кошти, які були нараховані, але не проплачені державним "Енергоринком". Зокрема 302,85 млн гривень за період з 18 лютого 2015 року до 24 березня 2015 року, а також 235,07 млн гривень за квітень цього року.

18 лютого НКРЕКП прийняла постанову про нездійснення платежів виробникам електроенергії, чиї потужності розташовані на непідконтрольній державі Україна території.

Реклама:

Але 16 березня Донецький окружний адмінсуд за позовом "ДТЕК Східенерго" Ріната Ахметова визнав постанову НКРЕКП від 18 лютого протиправною і вирішив, що вона не може бути підставою для неперерахування коштів.

Суд виходив з того, що згідно з постановою Кабміну, перед внесенням змін до алгоритму оптового ринку електричної енергії НКРЕКП має провести експертизу щодо можливих наслідків та економічної доцільності таких змін. А докази проведення цієї експертизи відсутні.

Тільки у травні Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою з 1 травня "Енергоринок" не купує і не оплачує електроенергію з неконтрольованої території. Всю заборгованість, накопичену до 1 травня "Енергоринок" зобов’язали погасити.

Бенефіціаром ПАТ "Донбасенерго" з часткою 60,7% акцій є Ігор Гуменюк, ще 25% належить державі. У цьому році Генпрокуратура програла суди з поверненню у держвласність контрольного пакету "Донбасенерго".

Реальним власником "Донбасенерго" ЗМІ називають не Гуменюка, а Олександра Януковича. Цю думку підтвердив і голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Нагадаємо, на Гуменюка деякий час було записано ТОВ "Танталіт", яке хазяйнувало у "Межигір’ї" Віктора Януковича.

За цією ж схемою в "Енергоринку" відсудило 11,12 млн гривень ТОВ "Вітряний Парк Лутугинський", співвласницею якого є Олена Близнюк, невістка екс-міністра ЖКГ, екс-нардепа від Партії регіонів Анатолія Близнюка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: