Шоколадникам Європи буде не солодко через подорожчання інгредієнтів
Витрати європейських виробників шоколаду збільшилися майже на третину за минулі 12 місяців через підвищення цін на ключові інгредієнти, включаючи какао-боби.
Про це пише Financial Times, передає "Інтерфакс-Україна".
За інформацією агентства, галузь очікує складний святковий сезон: рентабельність компаній буде нижче звичайного і на Різдво, і на День святого Валентина, і на Великдень.
Масло какао подорожчало за рік, що завершився в серпні, майже на 70%, сухе молоко - на 50%; при цьому ціни на какао-боби продовжують зростати.
За оцінками аналітичної компанії Mintec, що спеціалізується на сировинних ринках, такі зміни підняли витрати на виробництво молочного шоколаду на 31%, оскільки сировина становить до 80% собівартості шоколадної плитки.
Несприятливий вплив зрослих витрат на доходи виробників шоколаду навряд чи ослабне найближчим часом, заявила аналітик Mintec Ліліана Гонсалес.
Еталонний лондонський контракт на какао-боби досяг у четвер максимального котирування за два роки - 2780 доларів за тонну. З початку 2013 року, ціна какао-бобів збільшилася на 21%. Цукор-сирець подорожчав на цьому тижні до найвищої позначки за 6,5 місяця.
Міжнародна організація какао (ICCO) прогнозує дефіцит какао-бобів на світових ринках протягом наступних чотирьох років.