До націоналізованих банків прийшли "аудитори"

Середа, 21 квітня 2010, 09:43

Контролюючі та правоохоронні органи проводять перевірки в трьох банках, які були рекапіталізовані 2009 року Кабміном Юлії Тимошенко.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на джерело у Мінфіні.

"В Укргазбанку, "Києві" і Родовід Банку зараз проводяться масові перевірки. Мета перевірок - виявити зловживання з боку голів правлінь і тимчасових адміністраторів, призначених попереднім урядом", - повідомив співрозмовник видання.

Список "аудиторів", які перевіряють ці фінустанови, досить значний: Контрольно-ревізійне управління, СБУ, Нацбанк, Мінфін, Державна податкова адміністрація, МВС.

Реклама:

За даними видання, найменше "ревізорів" - в Укргазбанку. Там працює тільки Контрольно-ревізійне управління (КРУ).

У самій фінустанові факт присутності представників перевіряючих органів заперечувати не стали.

"Укргазбанк веде прозору діяльність і готовий до будь-яких перевірок", - стверджує заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

Банк "Київ", крім КРУ, "аудіює" СБУ. "Перевіряють кредитні справи банку", - повідомило джерело у фінустанові. З екс-головою правління "Києва" Юрієм Масловим, який звільнився з банку в кінці березня, зв'язатися не вдалося.

У Родовід Банку - справжній аншлаг: банк перевіряє відразу п'ять відомств. "Перевіряють КРУ, Податкова, Нацбанк, МВС і Мінфін", - повідомило джерело у фінустанові.

У Нацбанку не заперечують, що направили своїх представників до Родовід Банку.

"Родовід" перевіряємо, бо відчуваємо, що там є порушення. У тому числі щодо використання коштів від монетизації ОВДП. Всього 13 грубих порушень, за якими треба провести перевірку", - говорить директор департаменту кризового менеджменту та контролю операцій на відкритому ринку НБУ Юрій Петров.

Зокрема подив і підозру у перевіряючих викликало відкриття Родовід Банком кредитної лінії на 1,55 млрд. гривень приватній будівельній компанії "Мостобуд".

"Не завадило б дізнатися причину видачі цього кредиту, адже на той час активні операції Родовід Банку з боку Мінфіну були заборонені", - відзначає джерело в Мінфіні.

За словами фінансистів, основна мета "аудиту" націоналізованих банків - зібрати на команду екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко достатньо компрометуючої інформації.

Разом з тим частина опитаних виданням банкірів вважають, що перевірки можуть знадобитися в тому числі і для реальної оцінки поточної ситуації в банках.

Очікується, що результати перевірок будуть оголошені до зборів акціонерів цих банків, які повинні відбутися до кінця квітня.

Як повідомлялося, раніше Головне контрольно-ревізійне управління і Генеральна прокуратура почали перевірку законності збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України", яке в лютому 2009 року ініціював Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: