Чиновники залишили "Олімпійський" без кошторису

П'ятниця, 19 червня 2009, 09:12

Уряд зірвав затвердження кошторису реконструкції НСК "Олімпійський".

За інформацією газети "Дело", питання виділення грошей на ремонт стадіону, який має прийняти фінальний матч чемпіонату Європи 2012 року, розглядалося на останньому засіданні Кабміну.

На ньому міністр сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко запропонував збільшити проектну вартість реконструкції "Олімпійського" ще на мільярд гривень.

За розрахунками міністра, у загальному підсумку стадіон повинен обійтися державі у 3,2 мільярди гривень, що удічі дорожче від початкового кошторису.

Реклама:

Однак прем'єр-міністр різко перервала доповідь Павленко. Вона заборонила говорити про додаткове фінансування, пославшись на висновки ГоловКРУ, яке визнало кошторис по "Олімпійському" завищеним на мільярд гривень.

"Ви й так роздули кошторис реконструкції, ГоловКРУ вже готує свої висновки на цей рахунок! Я вам забороняю це і прошу навіть не заїкатися про додаткові мільярди, щоб не спровокувати скандал з УЄФА ", - цитує видання слова прем'єра з посиланням на джерело у Кабміні.

Юрій Павленко підтвердив факт перепалки з прем'єром на останньому засіданні Кабміну.

"Так, дискусія була, але кошторис ми не затвердили, бо незалежна експертна група на чолі з начальником ГоловКРУ Микола Сивульським не встигла закінчити аналіз кошторису, оскільки почала його з запізненням", - виклав свою версію міністр.

Крім того, Павленко визнав, що пропозицію збільшити кошторис вніс саме він.

"Формально я запропонував збільшити кошторис, однак за цим стоїть робота величезної групи людей з профільних міністерств та інших організацій, у тому числі і генерального проектанта", - зазначив Павленко.

За інформацією видання, в попередньому висновку КРУ, яке лягло на стіл Тимошенко, говориться, що вартість проекту реконструкції "Олімпійського" необгрунтовано зросла удвічі за один рік.

Експерти контрольно-ревізійного управління звертають увагу на те, що будівництво нових стадіонів у Донецьку або Дніпропетровську, яке проводилося за приватні інвестиції, обійшлося в рази дешевше.

Як повідомлялося, спочатку вартість реконструкції центрального київського стадіону становила 1,5 мільярда гривень.

У листопаді 2008 року чиновники вперше заявили про брак грошей. Тоді вони зажадали додатково з бюджету 600 мільйонів гривень.

Ця сума нібито потрібна "для повної заміни застарілої інженерної мережі на території спортивного комплексу".

Для порівняння, новий стадіон в Донецьку на 50 тисяч місць був побудований за 1,5 мільярда гривень, стадіон у Дніпропетровську на 34 тисячі місць - за 0,8 мільярда.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: